1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Conferinta Anuala PRBAR a ...

VIDEO: Conferinta Anuala PRBAR a reunit reprezentantii pietei de asigurari la Mamaia (UPDATE)

Conferinta Anuala a PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare, aflata la a IV-a editie, s-a desfasurat miercuri, 22 septembrie 2021, la Hotel Iaki din Mamaia. Astfel, reprezentantii pietei de asigurari s-au adunat pentru a dezbate cele mai fiebinti subiecte legate de asigurari si legislatia din domeniu.

Evenimentul a fost transmis in direct pe pagina de Facebook Media XPRIMM.

Conferinta a fost impartita in doua parti, iar principalele teme de dezbatere au fost:

  • Distributia 2.0
  • Provocari legislative pentru industria de asigurari
  • Brokerul in pandemie - interfata increderii pentru consumatorul de asigurari

Partea I

DECLARATII:

Adriana GRECU, Presedinte, PRBAR:

- Referitor la activitatea PRBAR in acest an, as vrea sa va spun doar cateva lucruri. Noi am continuat, ca si organizatie, sa fim implicati in toate proiectele, dezbaterile, lucrarile pe toate temele legislative. Am avut intalniri cu autoritatile inca de la inceputul lunii februarie. Am incercat sa facem lobby si a insistat foarte mult pentru normele 19, 20 si IDD. De asemenea, am avut intalniri atat programate, anulate, neasteptate interesante in care am incercat sa avem un aport si sa aducem in mod constructiv acea bucatica din puzzle care lipsea in momentul acesta al pietei pentru a fi functionala.

- Am continuat proiectele impreuna cu ISF; am avut implicare si in identificarea profilului ocupational al distribuitorului, cu ISF. 

- Proiectele PRBAR Academy au fost reluate anul acesta; am reluat sesiunile programuld e mentorat De vorba cu... si am avut 4 sesiuni; am avut si proiectul Expertii vorbesc - 6 sesiuni online anul acesta. Si incercam sa continuam in aceeasi cadenta pana la sfarsitul anului.

- Despre viitor, el este in plina constructie si nu putem decat sa promitem ca vom fi la fel de prezenti, vocali, de activi si nu vom ezita niciodata sa luam pozitie daca e nevoie si sa ajutam la constructia acestei piete.

Adrian MARIN, Presedinte UNSAR:

- Cred ca ar trebui sa vorbim despre stabilitate, incredere si sustenabilitate. Piata a avut o evolutie buna in T1 2021 (+8,2%), avand in vedere turbulentele si incertitudinile economice si pandemice din ultimul an si jumatate. 

- Distributia prin brokeri este solida in Romania, iar piata de brokeraj a fost in ascensiune continua.

- Am citit recent doua carti interesante: Prima este Dark Cockpit de Emil Dobrovolschi, unul dintre cei mai experimentati piloti pe care ii are acum Tarom. Prezinta acolo o situatie interesanta si poate fi o analogie pentru ce se intampla acum. A fost intrebat daca incendiul la un motor este cea mai riscanta situatie din timpul zborului. Raspunsul, surprinzator pentru unii este ca nu. Si atunci cand ambele motoare iau foc, situatia poate fi tinuta sub control. Stiti care este cel mai tragic eveniment? Fumul in cabina; devine criza pentru ca nu mai stii niciocomanda. Si spun asta pentru ca avem o problema cu unul dintre motoare, avem o problema cu 45% din piata RCA (cota detinuta de CITY Insurance - n. red.). 

- In ceea ce priveste Increderea, am mai citit o carte - The Speed of Trust, unde este reliefat rolul Increderii si mai ales viteza de a produce efecte benefice sau inversa trendul cand nu functioneaza. Iti demonstreaza cat de accelerat pot face anumite lucruri cand cei din jurul tau cred in ceea ce faci. Eu cred ca nu motorul este marea noastra problema, ci incredere. Suntem loviti in alte locuri, nu neaparat in motor, ci peste tot. Aici trebuie sa ne intrebam serios ce poate sa faca aceasta industrie, cum ar trebui sa reactioneze si sa nu ramanem constant numai la acest deziderat. Increderea este cel mai important asset al nostru. Definitia in sine a asigurarilor este de incredere. Acest RCA  reuseste constant sa umbreasca produse de asigurari care si-au dobvedit roulul la o calitate ridicata si a reprezentat o reala plasa de siguranta in momente dificile.

- In ultima perioada, avem parte de VUCA (Volatilitate, Incertitudine, Complexitate si Ambiguitate) din plin, din cauze diverse precum pandemia, instabilitate politica, economica, sau din diverse motive ce tin de diferite industrii, inclusiv cea de asigurari - care vine cu un boom de 45% din RCA-ul acestei tari sunt umbra.

- Avem o legislatie in miscare:  Norma 22 privind pregatirea profesionala > recent publicata in MO, Norma 23 privind distributia de asigurari > recent publicata in MO, Norma 20/2017 privind RCA > in analiza ASF, OUG privind modificarea Legii 213/2015 privind FGA > adoptata miercuri, OUG privind modificarea Legii 132/2017 privind RCA > in analiza Ministerului de Finante. Ce trebuie sa facem noi? Sa rezistam la tot. E viata noastra zilnica. 

- La locuinte asteptam o modificare a Legii 260/2008 privind asigurarile obligatorii. Exista potential - sunt tari in CEE unde gradul de cuprindere este de cca. 60% si acest lucru fara un sistem de asigurari obligatorii.

- Pe Agro: salutam proiectele care au crescut interesul fermierilor fata de solutiile de asigurare existente. Acum suntem parte dintr-un nou grup de lucru infiintat la nivelul MADR unde discutam despre un sistem national de gestionare a riscurilor. Suprafata totala asigurata pe piata privata in perioada 2014-2017 este de cca 1.8 mil. ha/an, adica cca. 22% din totalul terenului arabil al Romaniei. Deci, mai este suficient spatiu.

- Pe Viata: Deficitul de protectie a populatiei este in crestere. Avem nevoie de stimulente fiscale pentru primele de asigurare de viata de protectie. Este potential - in tarile din CEE, segmentul de asigurari de viata reprezinta, in medie, 31% din piata, in timp ce in Europa procentul depaseste 50%.

- Sanatate: S-a vazut din cifre ca acest segment e in plina dezvoltare si studiile noastre arata interesul in crestere.   

- In ultimul timp, UNSAR a pus mare accent pe studiile de piata si pe educatia financiara. Am realizat campanii proprii si am sustinut foarte multe campanii ale partenerilor.

- Sustenabilitatea trebuie sa devina un scop, nu doar o afirmatie la moda.

Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR:

- Distributia nu dispare. A fost un an greu. Inainte a fost un an si mai greu, dar am rezistat cu totii.

- De la inceputul anului am avut provocari, intalniri nenumarate, schimbari legislative, dar le-am facut fata cu totii si rezultatele se vad.

- Piata noastra sufera acum, dar sta dreapta deocamdata si va gasi solutii sa treaca peste evenimente provocatoare.

- Este un an al provocarii, al stabilitatii, al recastigarii increderii. Increderea este elementul cheie in asigurari. 

- Lucram cu totii la diversificarea portofoliului, la cresterea gradului de cuprindere in asigurarea de locuinte, dar e greu sa concurezi cu statul... Incercam sa ajungem la clientii din localitati unde penetrarea asigurarilor este foarte mica, aici e rolul nostru al distribuitorilor.

Mihai TECAU, Presedinte Directorat, OMNIASIG VIG

- Piata nu va disparea, cu siguranta. Lucrurile se vor alinia (dupa falimentul CITY Insurance - n.red.). 

- Noi suntem constructori acum in zona de asigurari, lucram impreuna (asiguratori si brokeri - n.red.), reprezentam clientii. In situatia de fata trebuie sa mergem mai departe.

- Cum crestem gradul de incredere? Cred ca timpul ne-a demonstrat ca nu am fost campioni aici. Nu vorbesc de asigurarea obligatorie RCA, dar uitati-va la asigurarea locuintei unde suntem departe de realitati si asta inseamna ca si increderea lipseste undeva. E greu de raspuns la o asemenea intrebare. Trebuie sa intalnim cererea clientilor cu oferta noastra. Trebuie sa aflam mai bine ce isi doresc clientii nostri si sa le raspundem pe masura.

- Falimentele fac parte din joc intr-o economie de piata. In zonele financiare falimentele sunt mult mai dureroase pentru ca ele cuprind, in primul rand, oameni, care sunt au dat increderea lor mai departe catre niste societati bancare, de asigurari sau pensii. 

- Cred ca daca nu vrei sa mai repeti un eveniment de genul asta (un faliment - n.red.) e bine sa te uiti si sa faci niste previziuni foarte abile despre viitor.

- Nu i-a prins pregatiti. S-a luat o decizie istorica fata de cel mai mare asigurator din piata. Piata va trebui sa absoarba ceea ce ramane si asta ne implica pe toti. 

Tanja BLATNIK, Director General, EUROINS Romania:

- Decizia privind strategia EUROINS nu este recenta, ci a fost stabilita la inceputul anului. Actionarii au dorit sa schimbe perceptia privind EUROINS si m-au ales pe mine spunand ca sunt din Slovenia si probabil stiu ce sa fac. Am discutat cu voi toti, am avut foarte multe intalniri, pentru ca eu cred in dialog si comunicarea dintre parti.

- Cred ca mediul in care suntem este foarte complex. Nu pot schimba oamenii, perceptia acestora asupra RCA, de a cumpara cea mai ieftina polita pentru ca persoana prejudiciata va fi despagubita. Si strategia de la inceput de an a fost foarte clara, trebuie sa oprim focul, sa vedem oamenii din cabina de pilotaj, trebuie sa vedem ce se intampla in afara avionului. Am inceput cu pretul, cu schimbarea de atitudine; vrem sa avem un risc corect in compania noastra. Si am zis ca nu mai putem avea o cota foarte mare pe RCA. RCA-ul este o amenintare. Stim cu totii ca sa fii cel mai mare nu este cel mai bine.

- Am discutat despre perceptie, diferenta culturala, de ce este atat de mica penetrarea asigurarilor in Romania. Nu putem convinge clientii, oamenii nu vin sa cumpere asigurari, asigurarile sunt vandute de catre voi (brokerii), avem nevoie de voi sa fiti acolo. Este important cum comunicam pentru a oferi produsul potrivit. Am inceput sa dezvoltam noi produse care consideram ca vor avea success pe aceasta piata. 

- De asemenea, ne-am uitat la noi, cum sa ne adaptam compania, procesele, echipa, mentalitatea pentru a indeplini cee ace am promis. Și aceasta este o munca grea si necesita timp. Vrem sa ramanem pe aceasta piața. Asigurarile sunt un business bun, iubesc asigurarile. Vom continua dialogurile in piata. 

Virgil SONCUTEAN, Director General, ALLIANZ-TIRIAC:

- Navigam impreuna in ape tulburi, dar nu cred ca este o surpriza ceea ce se inatampla astazi. De cativa ani vorbeam intre noi ca asa ceva se intampla, asa ca nu ar trebui sa parem mirati sau surprinsi de ceea ce traim si, din contra, ar trebui sa parem pregatiti pentru ceea ce se inampla, pentru ca din punctul nostru de vedere chiar s-a intamplat prea tarziu acest lucru. Trebuia sa se intample mai devreme ca sa vedem un efect sistemic prin care sa putem naviga. Este o invitatie la calm si un apel la a face ce stim mai bine si mai profesionist, poate si un apel la reflectie, pentru ca fiecare are ceva de invatat din chestia asta – facem greseli, dar sa nu le repetam. Aceasta perioada prin care trecem este o oportunitate si un test de maturitate pentru noi toti, dar raman increzator, iar compania pe care o reprezint este pregatita pentru astfel de vremuri.

- ALLIANZ-TIRIAC se pregateste pentru un an foarte reusit. Cu sau fara falimentul CITY, vom depasi pragul simbolic de 1,5 miliarde lei cifra de afaceri. Efervescenta in numarul de clienti din prima jumatate a acestui an ne onoreaza si cconfirma ca sunt multe lucruri bune pe care le-am facut. Avem motoare de crestere care sunt in zona non-auto si e dovada faptului ca in piata asta o companie compozit poate face life cat RCA sau cat locuinte. Noi traim lucrurile astea in 2021. Sigur ca acest faliment va crea o inflatie de asigurari RCA, dar izoland acest efect, viata va bate RCA-ul pentru ALLIANZ-TIRIAC.

- Am intrat intr-o normalitate in care avem datele de identificare digitala pentru clientii retail. (...) Avem o jucarie - aplicatia noastra mobila prin care se tranzactioneaza RCA, calatorie si componenta de investitie a asigurarilor de viata. Este o jucarie pentru cei care doresc sa tranzactioneze online. Sunt peste 100.000 de clienti care au aceasta jucatie, din care 77.000 sunt conturi active. Se deschid mai mult de 3 conturi pe ora in fiecare zi. Anul trecut am avut peste 700.000 euro investitii – prime pe asigurari de viata prin aceasta aplicatie. Avem mii de dosare de dauna pe asigurari de sanatate gestionate prin aplicatie. Este un mediu tranzactional viu, activ si apreciat si creste cu un ritm accelerat. Vrem sa deschidem aceasta aplicatie mobila si pentru brokeri.

Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania:

- Produsul nostru este unul solid. Construim o companie stabila, iar PAD este un produs pe care va puteti baza. Noi o sa avem toto timpul cu ce sa despagubim clientii. Avem un program de reasigurare de 1 mld. euro, plasat la cei mai buni reasiguratori din lume.

- Avem si o campanie de comunicare pe care va puteti baza (brokerii – n. red). Am lansat ultima noastra campanie cu 9 filmulete pe care le puteti vizualiza pe tv si online, unde pomovam conceptul de asigurare, si nu pe cel de asigurare obligatorie, si promovam agentii, brokerii si companiile de asigurare ca cei care pot vinde acest produs. Suntem constienti ca aceasta asigurare obligatorie a fost creata tocmai pentru a fi un motor pentru celelelate asigurari. 

- Stim cu totii ca legea 260 nu s-a aplicat niciodata. Am incetat sa ne mai plangem si am incercat sa facem noi ce putem astfel incat lucrurile sa se intample si ne-am gandit ca cel mai bine sa mergem noi la autoritati, sa vorbim cu cat de multe putem si am inceput un sir de vizite in teritoriu si rezultatele se vad. Zilele astea semnam un parteneriat si cu Primaria din Suceava. Am semnat un protocol cu asociatia municipiilor din Romania.  

- Pentru PAID parteneriatul cu brokerii conteaza foarte mult. 

Mai multe declaratii gasiti in video-uri!
 

Partea a II-a a inclus doua paneluri:


Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare - PRBAR este o persoana juridica de drept privat, cu scop nepatrimonial, independenta care este infiintata in temeiul Legii nr. 62/2011 privind dialogul social. Principalul obiectiv al acesteia consta in organizarea, promovarea, sustinerea si apararea intereselor membrilor sai in relatiile cu orice alte entitati, autoritati, institutii publice, in raport cu obiectul si scopul ei de activitate si in acord cu prevederile legale.