1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Ce schimbari va aduce ...

VIDEO: Ce schimbari va aduce Decontarea Directa obligatorie pentru soferi?

5 min. / 1.540 cuvinte
"Clauza de decontare directa obligatorie la polita RCA nu presupune si obligarea clientului in a-si alege un anume asigurator. Dupa aprobarea proiectului, clientul va fi mai putin atent la pret, ci mai degraba la ce asigurator isi alege si calitatea serviciilor oferite", a precizat Daniel APOSTOL, Purtatorul de Cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in cea mai recenta editie a emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, difuzata marti, 26 ianuarie, a.c., de RFI Romania.

PROMO"Decontarea directa obligatorie este o propunere din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara si credem ca ar rezolva o buna parte dintre neplacerile soferilor din Romania. Decontarea directa ar trebui sa devina o clauza obligatorie la incheierea politei RCA, astfel incat atunci cand ma duc (n.r. in calitate de client), obligat fiind de lege sa imi inchei o polita RCA pentru autoturismul meu, sa nu mai alerg dupa pretul cel mai mic din piata, sa ma duc, insa, mai constient de ceea ce presupune aceasta polita, sa aleg asiguratorul pe care il consider cel mai serios in relatia cu mine si in relatia cu piata", a precizat Daniel APOSTOL.

Conform oficialului ASF, daca acest proiect de Lege va fi aprobat in forma propusa de Autoritate, va deveni o clauza obligatorie. "Insa, nimeni nu impune nimanui prin lege ce asigurator sa isi aleaga. Ba, dimpotriva, soferii vor avea ocazia sa mearga in piata, sa faca o analiza de oportunitate sa-si aleaga acel asigurator care are acel istoric de fair play, de corectitudine si bune-practici, atat in relatia cu clientii, cat si cu service-urile auto".

Dupa ce Legea este aprobata, care sunt pasii urmatori?

"Proiectul de Initiativa Legislativa a fost inaintat de catre noi la Ministerul de Finante si speram ca Executivul, in deplinatatea sa, sa promoveze o Ordonanta de Urgenta. Apoi, isi urmeaza cursul legislativ, intra in Parlament si primeste validarea prin vot. Dupa aprobare soferii trebuie sa mearga sa isi asigure masina printr-o polita RCA la asiguratorul preferat. Apoi, in momentul in care intervine un accident rutier, cu polita in mana, nu mai asteapta sa-i dea cel care l-a lovit polita, se duce la asiguratorul lui, face constatarea de daune. In cele din urma, asiguratorul lui, pe baza politei RCA cu decontare directa obligatorie ii acopera dauna, iar asiguratorul lui, pe procedura directa cu asiguratorul celui care l-a lovit isi face decontarea", a completat sursa citata.

Legat de posibilitatea scaderii politelor CASCO odata cu introducerea obligativitatii clauzei de decontare directa in polita RCA, Daniel APOSTOL spune ca "acopera o suma mai larga de riscuri la care este expus autoturismul pe care il asiguri. Adica autoturismul poate sa sufere zgarieturi in parcare, se poate intampla sa cada un copac pe el in urma unei furtuni, poate fi vandalizat, etc. Pentru toata aceasta suma larga de riscuri exista CASCO,. Pentru recuperarea daunelor in accidente rutiere, RCA cu decontare directa vine sa salveze o situatie punctuala".

Ce alte obiective pentru 2021 mai are ASF in ceea ce priveste legislatia in asigurari?

"ASF a publicat strategia pentru 2021-2023, un document elaborat in conformitate cu noul context economic generat de pandemia de COVID-19. Avem obiective strategice care au fost actualizate intr-o stransa corelare cu cele mai recente politici adoptate la nivel european (noul plan de actiune pentru uniunea pietelor de capital, planul de integrare a pietelor financiare, nevoia de dezvoltare durabila, de digitalizare si inovatie tehnologica). Ei bine, daca vorbim de digitalizare si inovatie tehnologica in domeniul serviciilor financiare nebancare, in zona asigurarilor, digitalizarea si inovatia tehnologica isi gasesc un bun loc de dezvoltare. Aici putem ca impreuna cu actorii din piata sa ajungem la a avea produse, platforme digitalizate care sa vina in beneficiul consumatorului final", a spus oficialul ASF.

Mai multe declaratii puteti asculta in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

Ministerul Finantelor a publicat, marti, Proiectul OUG prin care decontarea directa devine obligatorie intre asiguratorii RCA din Romania. Afla care sunt principalele modificari si care va fi procedura pentru plata despagubirilor!

Clauza de decontare directa pe RCA exista si in prezent, dar este optionala pentru asigurati.

1.584 accesari