1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: ASF si ISF au organizat o ...

VIDEO: ASF si ISF au organizat o dezbatere privind importanta educatiei financiare, prilejuita de "Global Money Week"

Pentru a marca debutul "Global Money Week", ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si ISF - Institutul de Studii Financiare au organizat luni, 22 martie a.c., o dezbatere online alaturi de mediul academic si reprezentanti ai UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, BVB - Bursa de Valori Bucuresti si APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, subliniind necesitatea unui parteneriat real intre universitati si angajatori.

La dezbaterea Academic Fin HUB "Educatie si profesiune, parteneriat pentru viitor!" au participat:
  • Prof. univ. dr. Marian PREDA - Rector, Universitatea din Bucuresti
  • Prof. univ. dr. Marilen PIRTEA - Rector, Universitatea de Vest, Timisoara
  • Prof. univ. dr. Mihai HOTCA - Rector, Universitatea Nicolae Titulescu, Bucuresti
  • Prof. univ. dr. Marian SIMINICA - Director Executiv, Institutul de Studii Financiare
  • Radu HANGA - Presedinte, Bursa de Valori Bucuresti
  • Adrian MARIN - Presedinte, UNSAR
  • Radu CRACIUN - Presedinte, APAPR


Marian SIMINICA, Director Executiv, ISF - Institutul de Studii Financiare, a declarat: "Studii recente arata ca sunt probleme majore in privinta nivelului de educatie financiara. Ultimul studiu publicat de OECD (Organizatiapentru Cooperare si Dezvoltare Economica), in 2020, reflecta un grad scazut de educatie financiarain majoritatea tarilor chestionatesi nu s-a oprit la catevatari, ci la 26 de tari de pe trei continente, printre care si Romania".

Potrivit acestuia, criza pandemica pe care o traversam a ridicat o multitudine de provocari pentru fiecare dintre noi."Au fost consecinte financiare asupra bugetului personal pentru foarte multe familii,uneori chiar cu consecinte dramatice. S-a constatat ca nivelul cunostintelorfinanciare a fost principalul factor care a explicat de ce o partea populatie a fost capabila safaca fata cu usurinta mai mare, sa fie mai rezilienta in perioada pandemica.De aici apare importanta, necesitatea dezvoltarii de programe pentru tineriprin care sa dezvoltam si sa cultivam obiceiuri financiare solide".

"Institutul de Studii Financiare este implicat semnificativ in acest demers.Am demarat proiecte de educatie financiarainca de la inceputul anului, proiecte sustinute online cu majoritatea universitatilor din Romania si tin pe aceasta cale sa le multumesc, pe de o parte,reprezentantiloruniversitatilor pentru sprijinul pe care l-au oferit si chiar entuziasmul pentru a participala aceste evenimente si, pe de alta parte, sprijinul pe care l-am obtinut din partea asociatiilor profesionale din piata- UNSAR, UNSICAR, PRBAR -, companiile de asigurari, societati de investitii, care au desemnat reprezentantivoluntari sustinand prelegeri si exemple de buna practicastudentilor", a precizat Marian SIMINICA.

"Pandemia, pe langatoate problemele pe care le-a generat, a marcat si o serie de oportunitatisi oportunitatea vine din segmentul digitalizarii.Suntem intr-un proces de digitalizare a intregiisocietati, de aceea se pune in discutiesi digitalizareaeducatiei financiare.Sunt multiple avantaje si cred cadigitalizand evenimentele de educatie financiara avem posibilitatea sa extindem foarte mult sfera de cuprindere, sa ajungem la un grup tinta cat mai numeros.In cadrul ISF derulam programe in majoritatea universitatilor.In aceeasi zi reusim sa fim si la Iasisi la TarguMures datorita digitalizarii. A doua zi din mergem la Timisoarasi la Brasov - lucruri care probabil cain sistem clasic ar fi fost imposibil sau ar fi necesitat un volum mult mai mare de resurse umane si financiare.Sa profitam de avantajele pe care ni le ofera noul trend si saperfectionam tehnologia!", a afirmat Directorul Executiv al ISF.

"Eu reprezint Institutul de Studii Financiare, dar in acelasi timp sunt si cadru didactic - profesor la Universitatea din Craiova,asa castiu foarte bine problemele si din partea mediului profesional, dar si din partea mediului academic.Aici trebuie sagasimsolutii de colaborare, de comunicare pentru a-i atrage pe tineri, sa le transmite mesajele corecte, saii facem sadobandeasca obiceiuri financiare sanatoase", a mai spus Marian SIMINICA.

Tot luni dimineata, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) organizat deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare, cu ocazia debutului Global Money Week, adresata elevilor care vor sa afle cum functioneaza o bursa si piata de capital din Romania.

Cu aceasta ocazie, Valentin IONESCU, Director General ASF si Presedinte al Institutului de Studii Financiare (ISF), a declarat ca cele doua institutii pe care le reprezinta au o strategie pe zona educatiei financiare. In cadrul ASF, educatia financiara este prezenta din 2013 si mai intens din 2015, cand au fost lansate mai multe programe care continua si acum de educatie financiara.

"Pe zona de elevi, am atins prin seminariile noastre, care pana anul trecut se tineau cu prezenta fizica la sediul scolilor respective, cifra de 150.000 de elevi, din 2015 si pana acum. La nivel universitar am depasit 13.000 de studenti trainuiti pe zona de educatie financiara de catre Autoritate. Impreuna cu Institutul de Studii Financiare au fost lansate mai multe programe", a transmis Valentin IONESCU.

Global Money Week (GMW) este un eveniment organizat la nivel mondial care anul acesta are loc in perioada 22 - 26 martie. GMW este initiata si coordonata de Child & Youth Finance International si implica organizarea de evenimente si diverse activitati al caror scop este de a inspira copii si tinerii sa invete despre bani, economisire, despre posibilitatile de angajare si cum sa devii antreprenor. In fiecare an, comunitati intregi isi unesc eforturile pentru imbunatatirea perceptiei asupra banilor, inlaturarea politicilor financiare invechite si pentru a le oferi tinerilor instrumentele necesare pentru a-si modela propriul viitor.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Adrian MARIN: Comunicarea cu tanara generatie si educatia financiara reprezinta un pilon strategic al activitatii industriei de asigurari