1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Urmarile furtunii din Bucuresti: ...

Urmarile furtunii din Bucuresti: peste 200 de locuinte afectate si 71 de autoturisme avariate

Pompierii au fost nevoiti sa intervina in noaptea de joi spre vineri in aproape 400 de cazuri in Bucuresti si Ilfov ca urmare a furtunii, fiind afectate 208 locuinte, gospodarii si subsoluri si 71 de autoturisme.

''Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codurilor portocaliu si rosu, incepand cu ora 22:00 pana in aceasta dimineata, ora 05:00, pompierii ISUBIF au gestionat 397 de interventii - 331 in Bucuresti si 66 in judetul Ilfov'', a anuntat, vineri dimineata, ISU Bucuresti-Ilfov.

Acestea au constat in: 327 de inundatii, 60 de copaci si 7 stalpi de electricitate cazuti si 3 acoperisuri luate de vant.

Au fost afectate in total: 107 strazi, 208 locuinte, gospodarii si subsoluri si 71 de autoturisme.

Joi seara, Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare Cod Rosu, pentru Bucuresti si judetul Ilfov, valabil intre orele 23:20 si 00:30, fiind semnalate grindina de mari dimensiuni, vijelie cu rafale de 70...90 km/h, averse torentiale si descarcari electrice. De asemenea, au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul RoAlert.

UPDATE: IGSU - 20 de judete afectate de vremea rea

Un numar de 107 localitati din 20 de judete au fost afectate, in ultimele 24 de ore, de fenomenele hidrometeorologice, a anuntat IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Judetele afectate au fost Alba, Arges, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Valcea si municipiul Bucuresti, zone in care IGSU a intervenit pentru evacuarea apei din 131 de case, sase anexe gospodaresti, 110 curti, 25 de beciuri, 84 subsoluri de bloc, 101 strazi, sase institutii publice, opt operatori economici.

Totodata, echipajele operative au derulat misiuni pentru degajarea a 31 de elemente de constructie, 191 de copaci doborati de vant, 26 de stalpi cazuti pe carosabil, fiind avariate noua case, doua anexe, trei institutii publice, 17 blocuri si 129 de autoturisme.

Din cauza copacilor cazuti pe carosabil, circulatia rutiera a fost temporar blocata pe un drum national (DN 15E/Mures) si pe cinci drumuri judetene (DJ 503/ Teleorman, DJ 504/ Teleorman, DJ 504B/ Teleorman, DJ 506/ Teleorman si DJ 543/ Suceava), iar echipe specializate s-au aflat in teren pentru remedierea situatiei si reluarea traficului rutier.

De asemenea, pentru preintampinarea situatiilor care sa puna in pericol vieti si bunuri, la nivel national au fost transmise 40 de mesaje de avertizare a populatiei prin intermediul sistemului RO-ALERT, in 19 judete si municipiul Bucuresti.

Au fost activate Centrele Judetene de Coordonare si Conducere a Interventiei prin operationalizarea Grupelor Operative la inspectoratele pentru situatii de urgenta din 16 judete - Alba, Arges, Cluj, Calarasi, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinti, Mures, Olt, Tulcea, Teleorman, Valcea - si municipiul Bucuresti.

In Drobeta Turnu Severin, din judetul Mehedinti, si in municipiul Bucuresti echipajele specializate au intervenit pentru recuperarea celor cinci persoane aflate in autoturismele surprinse de cantitatea mare de apa.

In prezent, conform IGSU, pompierii bucuresteni se afla in teren si intervin pentru inlaturarea efectelor meteo.

Protectia in caz de inundatii si furtuna

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 100.000 lei. 

Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului si care acoperă si pagubele produse de furtuna sau grindina, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aproximativ 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare este de apriximativ 22%. La nivel national, circa 2,15 milioane de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii mai 2024.

De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.

Foto: IGSU