1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cate locuinte erau asigurate ...

Cate locuinte erau asigurate obligatoriu in mai 2024

La sfarsitul lunii mai 2024, la nivel national, erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) 2.157.643 de locuinte, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Gradul de cuprindere in asigurare a depasit 22%.

Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna mai 2024, pentru apartamente, respectiv 1.294.639, in timp ce pentru case erau valabile 863.004 polite.

Potrivit datelor publicate pe site-ul PAID, 74% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 26% in mediul rural. 

In functie de tipul locuintei, 95,6% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 4,4% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active din total sunt in Transilvania (21,2% din totalul politelor), Bucuresti (19,6%) si Muntenia (19,3%). Iar zonele cu cea mai mica pondere in total polite sunt Maramures (3,1%), Bucovina (3,3%) și Crisana (4,5%).

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 130 de lei pe an in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 100.000 lei) si 50 lei in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 50.000 lei).

O locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic si/sau chimic.

O locuinta de tip B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic (ex. chirpici).