1asig.ro
1asig.ro

Unde imi beau cafeaua la pensie?

5 min. / 1.540 cuvinte
Este prima intrebare care mi-a venit in minte zilele acestea in timp ce eram la birou, cu o cana de cafea si analizam discutiile despre viitorul pensiei... Dar pana la cafea intervin alte necunoscute - "Ce pensie voi avea?", "Cine imi va plati pensia?", "Voi putea trai decent din pensie?" etc.

PROMO


Nu este o noutate ca statul are un deficit considerabil al fondului pe pensii - Pilon I, tocmai de aceea a si fost infiintat Pilonul II, in urma cu aproape 10 ani. In opinia mea, consider ca facem un pas urias inapoi si ajungem la o "nationalizare mascata" a Pilonului II de pensii administrate privat (obligatoriu) pentru care am optat in 2008. Atunci, specialistii spuneau ca Pilonul II va face diferenta dintre supravietuire si un trai decent. Va ramane de vazut ce va insemna peste 20 de ani un trai decent pentru pensionari...

Studiile internationale arata ca cea mai mare parte a lumii moderne se confrunta cu probleme demografice deosebit de grave: natalitatea este in cadere libera, iar media de varsta a populatiei creste rapid. Efectele le vor simti viitorii pensionari, printre care si eu.

Daca in prezent, in Romania, exista o medie de 9 pensionari la 10 salariati, studiile arata ca, iar un salariat va sustine 2,5 pensionari in 2050. Iar in 2060, persoanele cu varsta peste 65 de ani vor reprezenta 65% din populatia tarii.

Toate cifrele oficiale arata ca reducerea si imbatranirea populatiei inseamna presiuni tot mai mari pe umerii bugetului public de pensii. Asa ca, cine imi garanteaza mie o pensie decenta peste 20-30 de ani? Da, ma tem ca pensia de la stat nu imi va asigura un nivel decent al veniturilor. Ce pot face? In acest caz caut alte solutii de economisire.

In prezent exista discutii referitoare la reducerea contributiei la Pilonul II de la 5,1% in prezent, la 2,5% sau chiar 1%. De aici rezulta ca pensii privata va avea un procent foarte mic din venitul nostru la batranete.

Conform calculelor unor specialisti in domeniu, daca se vor reduce contributiile la 1%, participantii Pilonului II vor pierde circa 68% din pensia pe care sistemul ar fi trebuit s-o livreze in conditiile respectarii legii.

Asadar, viitorul pensiilor este sumbru!

1.364 accesari