1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Tu esti acel 1 din 10?

Tu esti acel 1 din 10?

1 sofer roman din 10 se enerveaza de fiecare data cand circula cu masina, arata un sondaj la care au participat peste 9.600 de respondenti. In acelasi timp, insa, 2 din 10 sunt de acord ca persoanele care se enerveaza la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase in trafic.

Alte rezultate ale sondajului? Jumatate din soferi se enerveaza din cand in cand, in functie de conditiile de trafic, 1 conducator auto din 4 reactioneaza aproape imediat atunci un alt sofer este agresiv fata de el in trafic, iar 1 sofer din 10 a intrat intr-o confruntare fizica cu un alt sofer cel putin o data.

Cifrele ilustreaza fara doar si poate un fenomen comun nu doar pe soselele din Romania, ci in intreaga lume: agresivitatea la volan. Se estimeaza ca fenomenul agresivitatii este in crestere comparativ cu acum 5-10 ani, din cauza aglomerarilor urbane si a timpului mai lung petrecut in trafic. In SUA, de exemplu, incidentele de tip "road rage" identificate de autoritati au crescut cu 500% in 10 ani (in perioada 2006 - 2015) si continua sa creasca.

Agresivitatea la volan este un fenomen foarte greu de cuantificat, dar multiple studii arata ca aceasta creste semnificativ posibilitatea unui accident rutier. De exemplu, un studiu al National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) arata ca 94% din toate accidentele din trafic sunt cauzate de erori ale soferilor. Dintre aceste accidente, pana la 33% ar putea fi atribuite comportamentelor asociate fenomenului "road rage", precum manevre ilegale sau periculoase sau aprecierea eronata a intentiilor altui sofer. Un alt studiu, citat de American Pychological Association, arata ca soferii care manifesta un nivel mare de agresivitate la volan au fost implicati in de doua ori mai multe accidente in simularile de condus.

Tocmai de aceea, in 2020, cunoscuta campanie nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! a devenit FII CALM LA VOLAN! Sub noul slogan, demersul urmareste sa atraga atentia asupra pericolului agresivitatii la volan si sa contribuie la reducerea agresivitatii din trafic. Hai si tu alaturi de noi! Acceseaza site-ul oficial treazlavolan.ro si distribuie mai departe mesajele de pe Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.