1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Tendinta alarmanta: 2023 a fost ...

Tendinta alarmanta: 2023 a fost anul cel mai cald din istoria Europei

Luni, 22 aprilie, cu ocazia Zilei Pamantului 2024, Serviciul Copernicus privind schimbarile climatice al UE a publicat, impreuna cu Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a ONU, Raportul din 2023 privind starea climei in Europa confirma tendinta alarmanta a impactului schimbarilor climatice pe continentul nostru.

Bazandu-se pe date si analize stiintifice, raportul prezinta tendinta alarmanta continua de crestere a temperaturilor si de accentuare a impactului schimbarilor climatice in intreaga Europa, a transmis Comisia Europeana.

2023 a fost anul cel mai cald din istoria Europei, locuitorii sai fiind afectati de cresterea brusca a numarului de zile cu stres termic extrem si a valurilor de caldura. Aceste temperaturi ridicate au amplificat aparitia si gravitatea fenomenelor meteorologice extreme, precum secetele, inundatiile si incendiile forestiere. Nivelurile precipitatiilor au fost cu 7 % peste medie in 2023, ceea ce a dus la cresterea riscurilor de inundatii in multe zone din Europa. Temperatura medie la suprafata marii in Europa a fost cea mai ridicata din istorie

Raportul subliniaza, de asemenea, impactul schimbarilor climatice asupra Europei si a societatilor noastre in 2023, in special pierderile economice cauzate de inundatii si impactul stresului termic asupra sanatatii.   

Europa este continentul cu incalzirea cea mai rapida, temperaturile crescand de aproximativ doua ori mai mult decat rata medie la nivel mondial, astfel cum se subliniaza in evaluarea europeana a riscurilor climatice. Raportul privind starea climei in Europa, publicat astazi, subliniaza inca o data necesitatea ca Europa sa devina neutra din punct de vedere climatic si rezilienta la schimbarile climatice si sa accelereze tranzitia noastra catre o energie curata, precum si adoptarea de masuri cu privire la sursele regenerabile de energie si la eficienta energetica.  

UE s-a angajat sa devina neutra din punct de vedere climatic pana in 2050 si a convenit asupra unor obiective si acte legislative menite sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 55 % pana in 2030.  In aprilie 2024, Comisia a publicat o comunicare privind modalitatile de pregatire eficace a UE pentru riscurile climatice si de consolidare a rezilientei la schimbarile climatice.  

Copernicus, „ochii” Europei asupra Pamantului, este componenta de observare a Pamantului a Programului spatial al Uniunii Europene. Finantat de UE, programul Copernicus este un instrument unic prin care se analizeaza planeta noastra si mediul ei, in beneficiul tuturor cetatenilor europeni.

Mai multe informatii sunt disponibile AICI.