1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Swiss Re Institute: pierderi ...

Swiss Re Institute: pierderi asigurate din catastrofe naturale la nivel mondial depasesc 100 de miliarde USD pentru al 5-lea an consecutiv

Potrivit estimarilor Swiss Re Institute, pierderile asigurate din catastrofe naturale vor depasi 135 de miliarde USD in 2024, la nivel mondial. Europa, in special, a suferit inundatii intense in acest an, conducand la a doua cea mai mare pierdere asigurata inregistrata vreodata in urma inundatiilor din regiune.

Cu 1,54?C peste media preindustriala, 2024 va deveni cel mai fierbinte an inregistrat. Un climat care se incalzeste favorizeaza aparitia multor catastrofe naturale observate in 2024. "Pentru al cincilea an consecutiv, pierderile asigurate din catastrofe naturale depasesc pragul de 100 de miliarde USD. O mare parte din aceasta povara a cresterii pierderilor rezulta din concentrarea valorii in zonele urbane, cresterea economica si cresterea costurilor de reconstructie. Prin favorizarea conditiilor care au provocat multe dintre catastrofele din acest an, schimbarile climatice joaca, de asemenea, un rol un rol important. Acesta este motivul pentru care investitiile in masuri de atenuare si adaptare trebuie sa devina o prioritate", a comentat Balz Grollimund, directorul Swiss Re.

Riscul de inundatii creste la nivel global

In 2024, inundatiile severe din Europa si Emiratele Arabe Unite au dus la pierderi asigurate estimate la aproape 13 miliarde USD pana in prezent. A fost al treilea an cel mai costisitor pentru acest pericol la nivel global si al doilea cel mai costisitor pentru Europa, care a suferit pierderi asigurate de aproximativ 10 miliarde USD, potrivit estimarilor Swiss Re Institute.

Precipitatiile intense din aprilie au provocat inundatii in regiunea Golfului, perturband operatiunile celui mai aglomerat aeroport din lume, Dubai. In septembrie, furtuna Boris a provocat inundatii majore in Europa Centrala, care au afectat in principal Cehia, Polonia si Austria. Au fost raportate efecte suplimentare din Slovacia, Romania, Italia si Croatia. In timp ce asa-numitele minime Vb - sisteme cu miscare lenta, de joasa presiune - nu sunt nimic neobisnuit in regiune, intensitatea puternica a sistemului Vb conectat la Furtuna Boris este favorizata de conditiile legate de schimbarile climatice. Furtuna Boris a amestecat aer rece arctic, care curge spre sud cu aer neobisnuit de cald din est si sud, atragand umiditate record dintr-o Marea Mediterana calda.

In octombrie, mari parti ale Spaniei au suferit ploi abundente, inundatii fulgeratoare si episoade de grindina, care au cauzat pagube grave. Inundatiile au fost cele mai grave in estul si sudul Spaniei, majoritatea pagubelor fiind in regiunile Valencia si Castilla-La Mancha. Andaluzia si Insulele Baleare au fost, de asemenea, afectate. Precipitatiile medii pentru un an au fost aruncate in mai putin de opt ore in multe locatii. Terenul argilos abrupt si sistemele de drenaj nu au putut absorbi cantitatea exceptionala de apa, ducand la revarsari rapide.

Inundatiile pluviale pot afecta grav zonele urbane

Inundatiile vin in forme variate. Cele mai frecvente sunt inundatiile fluviale si pluviale, iar in zonele de coasta, viiturile furtunoase. Inundatiile fluviale pot avea loc dupa perioade de precipitatii abundente. Ele afecteaza de obicei zonele din apropierea raurilor unde valurile de inundatii se pot acumula treptat sau rapid si pot dura o perioada mai lunga. Inundatiile pluviale pot avea loc oriunde si pot afecta tot felul de zone (urbane). Acestea provoaca inundatii rapide dupa precipitatii extreme intr-o perioada scurta de timp, deoarece parti mari de sol sunt sigilate si, prin urmare, nu pot absorbi excesul de apa, deoarece sistemele de drenaj sunt coplesite. Inundatiile se pot manifesta si ca efecte secundare ale pericolelor primare. Acesta este cazul inundatiilor induse de ciclonii tropicali din cauza furtunilor si a precipitatiilor.

Jer?me Jean Haegeli, economist-sef al grupului Swiss Re, spune: "Dezvoltarea economica continua sa fie principalul motor al cresterii pierderilor asigurate ca urmare a inundatiilor, dar si a altor pericole, observate de-a lungul mai multor decenii. Cu toate acestea, odata cu cresterea riscului de catastrofa naturala in parallel cu cresterea preturilor, cresterea anuala de 5-7% a pierderilor asigurate va continua, iar decalajele de protectie ar putea ramane ridicate. Acest trend subliniaza necesitatea de combina masurile de adaptare cu cu o acoperire in asigurare adecvata pentru a sprijini rezistenta financiara."

Este foarte probabil ca pierderile sa creasca pe masura ce schimbarile climatice intensifica evenimentele meteorologice extreme, in timp ce valorile activelor cresc in zonele cu risc ridicat din cauza extinderii urbane. Prin urmare, adaptarea este esentiala, iar masurile de protectie, cum ar fi diguri, baraje si porti de inundatii, sunt de pana la zece ori mai rentabile decat reconstructia.

2024: Uragane si furtuni puternice, cu SUA cel mai grav afectat

Cel putin doua treimi din pierderile asigurate din acest an sunt atribuite SUA: doua uragane majore au ajuns la uscat in decurs de doua saptamani pe coasta Floridei in septembrie si octombrie anul acesta. Uraganul Helene a atins pamant ca uragan major pe 27 septembrie, urmat de uraganul Milton pe 9 octombrie. Pierderile asigurate de la ambele uragane sunt de asteptat sa se ridice la sub 50 de miliarde USD de astazi. In plus, 2024 a cunoscut o frecventa ridicata de furtuni puternice (furtuni convective severe, sau SCS), care au afectat in mare parte SUA. Pierderile asigurate de la SCS sunt de asteptat sa adauge peste 51 de miliarde USD la nivel global pentru 2024 incepand de astazi, a doua cea mai mare pierdere dupa recordul de aproximativ 70 de miliarde USD in 2023.