1asig.ro
1asig.ro
Sute de imobile din Bucuresti ...

Sute de imobile din Bucuresti risca sa se prabuseasca in cazul unui seism. Sfaturi in caz de cutremur!

5 min. / 1.540 cuvinte
Un numar de 349 de cladiri din Bucuresti sunt incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita), potrivit datelor de pe site-ul AMCCRS - Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic.

PROMO


Lista, actualizata pe 2 decembrie a.c., o puteti consulta AICI.

Alte 367 de imobile au fost incadrate in clasa a II-a de risc seismic (constructii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), iar in clasa a III-a (care include cladiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante) se afla 114 cladiri.

Numarul imobilelor incadrate in clasa a IV-a de risc seismic (corespunzator constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare) se mentine la 9.

In acelasi timp, sunt 96 de imobile consolidate, dintre care unele sunt doar partial consolidate.

Alte 1.557 de imobile se afla pe lista celor expertizate tehnic plasate in categorii de urgente. In acelasi timp, mai sunt 145 de imobile expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic neincadrate in categorii de urgenta sau in clase de risc seismic corespunzatoare.

Actualizarea listelor existente se face periodic, in functie de eventuale modificari ale legislatiei, dar si utilizand informatiile transmise de catre proprietari, dupa ce acestia consulta si identifica eventuale erori pe lista publicata. Actualizarea consta in corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numarul de niveluri, numarul de apartamente din imobil si noi incadrari intr-o clasa de risc seismic.

AMCCRS - Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a fost infiintata de Primaria Capitalei. Administratia are ca obiectiv de activitate reducerea riscului seismic al constructiilor existente in Municipiul Bucuresti, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur si actioneaza pentru realizarea masurilor de interventie la constructiile care prezinta niveluri insuficiente de protectie la cutremure.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

Conform datelor PAID Romania, din totalul de peste 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate - mai putin de 19%. Celelalte 7,3 milioane de locuinte nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.


Incheierea unei asigurari obligatorii impotriva dezastrelor naturale (polita PAD) nu este permisa in cazul locuintelor din cladirile cu bulina rosie.

In Romania au fost inregistrate 13 cutremure majore in ultimul secol, care au avut ca rezultat peste 2000 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de oameni. In 1977, peste 35.000 de persoane au ramas fara locuinta intr-un cutremur catastrofal care a produs daune depasind valoarea de 1,8 miliarde EUR, in numai 55 de secunde. Astazi, Bucuresti inca este orasul cu cel mai ridicat risc seismic dintre toate capitalele Uniunii Europene, precizeaza Banca Mondiala.

SFATURI in caz de cutremur:
  1. Incearca sa ramai calm!
  2. Ramai in interiorul casei. Nu folosi lifturile sau scarile in timpul cutremurului!
  3. Evita sa stai in apropierea rafturilor, mobilierului inalt sau corpurilor suspendate.
  4. Stai departe de ferestre, usi glisante din sticla si oglinzi.
  5. Nu sta niciodata sub balcon. Nu iesi pe balcon sau pe terasa.
  6. Daca te afli in bucatarie, opreste gazul si indeparteaza-te de aragaz.
  7. Stai sub un corp de mobilier solid, tocul unei usi sau sub o grinda.
  8. In lipsa unui loc sigur, acopera-ti capul si stai ghemuit intr-un colt interior al incaperii.
  9. Cand parasesti locuinta, ia cu tine actele de identitate, un mijloc de iluminat cu baterii, medicamente, bani, haine de schimb etc.
  10. Pregateste un kit de supravietuire in caz de cutremur. Tine-l intr-un loc accesibil.
1.651 accesari