1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu: Schimbarile climatice reprezinta o ingrijorare pentru romani

Peste 90% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale, arata un studiu realizat pentru UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, in septembrie 2019, de catre IRES.

Dintre participantii la studiu care au declarat ca schimbarile climatice sunt reale, 46% considera ca acestea reprezinta o problema extrem de serioasa, pe o scala de la 0 la 10 (unde zero inseamna ca nu este o problema serioasa, iar 10 ca este o problema extrem de serioasa), acestia acordand schimbarilor climatice punctajul maxim.In ceea ce priveste efectele schimbarilor climatice, principalele ingrijorari ale romanilor sunt furtunile violente (33% dintre respondenti), urmate de topirea ghetarilor (16%), seceta (15%), incendiile de vegetatie (14%), valurile de caldura (11%) si inundatiile (6%)."Schimbarile climatice au inceput sa aiba un impact semnificativ. Si in acest context, protectia oferita de industria de asigurari este o importanta cale de a absorbi aceste riscuri", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

La nivelul industriei de asigurari, doar in prima jumatate a anului 2019, companiile de profil au platit despagubiri de 47,1 milioane de lei pentru asigurari obligatorii si facultative de locuinte, in crestere cu 56% fata de perioada similara din 2018, potrivit datelor ASF-Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In ceea ce priveste masurile pe care romanii sunt dispusi sa le aplice pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice, peste 91% dintre participantii la studiu au declarat ca o solutie pentru combaterea acestora este reducerea cantitatii de deseuri si colectarea selectiva a acestora, 87% - reducerea defrisarilor, 86% - izolarea termica a locuintei, 82% - reducerea poluarii industriale, 82% - utilizarea mijloacelor de transport alternative (bicicleta, mers pe jos, transport in comun etc.), 81% - evitarea produselor ambalate, in special cele in plastic, 78% - cumpararea produselor locale sau de sezon, de fiecare data cand e posibil, 76% - limitarea inmatricularilor de autovehicule poluante, 52% - introducerea unor taxe de acces in centrul orasului pentru autovehicule si alte masuri.Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.007 de persoane cu varsta de peste 18 ani in septembrie 2019, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata asigurarilor de locuinte a avansat cu 6% in S1 2019. Daunele au crescut cu peste 50%