1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu: Romanii economisesc mai putin in 2022

Pe fondul evolutiei comportamentului de consum, se poate observa o descrestere usoara a numarului de persoane care reusesc sa economiseasca in 2022, comparativ cu cei doi ani precedenti, conform unei cercetari Reveal Marketing Research.

Daca in 2021, 20% dintre romani declarau ca economisesc, in 2022 procentul a scazut pana la 18%.

In continuare familiile cu copii economisesc cel mai mult (26%), in timp ce procentul tinerilor cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani a scazut cu 5 procente (19%), iar ponderea persoanelor varstnice cu comportament de economisire a crescut cu 10 procente (20%) fata de anul 2021.

De asemenea, pandemia i-a constrans pe romani sa cheltuie mai putin, iar produsele si serviciile ce raspund nevoilor de baza (produse alimentare, de igiena, de curatare a casei, medicamente, utilitati etc.) sunt principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de acestia. Acestea au fost indicate de un procent de 70% de romani pe parcursul ultimilor 3 ani.

Comparativ cu anul 2021, primavara anului 2022 inregistreaza o scadere a cheltuielilor pentru casa (eletrocasnice, mobilier, decoratiuni) de la 30% la 19 % si o crestere a cheltuililor pe achizitiile ce tin de dezvoltare personala si experimentare de lucuri noi (calatorii/ vacante, iesiri in oras) de la 22% la 26%.

Pandemia i-a constrans pe romani sa cheltuie mai putin iar produsele si serviciile ce raspund nevoilor de baza (produse alimentare, de igiena, de curatare a casei, medicamente, utilitati etc.) sunt principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de acestia. Acestea au fost indicate de un procent de 70% de romani pe parcursul ultimilor 3 ani.

Comparativ cu anul 2021, primavara anului 2022 inregistreaza o scadere a cheltuielilor pentru casa (eletrocasnice, mobilier, decoratiuni) de la 30% la 19% si o crestere a cheltuililor pe achizitiile ce tin de dezvoltare personala si experimentare de lucuri noi (calatorii/ vacante, iesiri in oras) de la 22% la 26%.

Studiul mai arata ca, daca in primavara anului 2020 doar 21% dintre romani se simteau energici si motivati, iar procentul acestora a scazut pana la 16% in aceeasi perioada a anului 2021, in aceasta primavara, 40% dintre romani declara ca cele mai puternice sentimente resimtite sunt pozitive.

Conform celui mai nou studiu Reveal Marketing Research, si perceptia sentimentelor negative a scazut la nivel general - doar 38% dintre romani declara ca resimt o stare de furie, comparativ cu 60% la inceputul pandemiei (martie 2020). Asadar, iesirea din pandemie si eliminarea restrictiilor impuse in starea de alerta genereaza cresterea satisfactiei cu privire la starea de spirit, intrucat ofera posibilitatea de intoarcere la normalitate.

De asemenea, si nivelul de optimism cu privire la viitor este in crestere, romanii considerand ca anul viitor va fi cu 5 procente mai multumitor decat anul curent. Cei mai optimisti cu privire la viitor sunt tinerii cu varste pana in 35 ani.

Totusi, nivelul general de ingrijorare al romanilor in 2022 este in crestere comparativ cu anul trecut (12%), revenind la aceeasi pondere de 18% ca in primavara anului 2020, moment marcat de inceputul pandemiei.

Ingrijorarea legata de un nou val al pandemiei Covid-19 scade, doar 33% dintre romani mentionand ca acest aspect le mai cauzeaza ingrijorare in acest moment.

De altfel, principalele aspecte care ii preocupa astazi pe romani sunt prefigurarea unei crize economice si cresterea preturilor pentru bunurile de consum larg, semnalate de 72% dintre romani, dar si razboiul de la granitele Romaniei, aspect de ingrijorare pentru 66% dintre romani.

Asadar, noul context socio-economic generat de conflictul ruso-ucrainean ii determina pe romani sa aiba mai multa incredere in institutiile de aparare, respectiv NATO (40%), Armata (38%) si Ministerul Apararii (29%). Aceste trei institutii situandu-se in top 5 institutii in care romanii au incredere, alaturi de Uniunea Europeana (37%) si Biserica (33%).

Romanii considera ca institutiile cele mai responsabile de modul in care decurg lucrurile in Romania sunt cele cu putere de decizie la cel mai inalt nivel (Guvernul Romaniei - 72%, Parlamentul Romaniei - 64%, Partidele Politice - 62%), in timp ce doar 1 din 3 romani considera responsabilitatea individuala un factor importat in modul cum decurg lucrurile in tara.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfasurat online in perioada 28.03 - 01.04.2022, pe un esantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu varsta 18+, din mediul urban. Marimea esantionului a fost de 1003 respondenti, iar eroarea maxima de esantionare este +/-3,1% la un nivel de incredere de 95%. Romanii AZI este un studiu ce are loc lunar si reda aspecte de moment legate de romani, dar si evolutia lor in timp.