1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Sondaj: Ce pensie si-ar dori ...

Sondaj: Ce pensie si-ar dori romanii sa primeasca lunar?

Ce pensie isi doresc romanii sa primeasca lunar si care este perceptia lor fata de pensia privata obligatorie, Pilonul 2? Iata ce arata datele unui sondaj national de opinie, derulat la nivel urban de catre Institutul de Cercetare Sociologica ISRA Center, la solicitarea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)!

Romanii sunt de parere ca nivelul unei pensii lunare decente este de 4.945 RON (aproape 1.000 EUR), cu 75% mai mare decat valoarea reala medie a pensiei publice din prezent. Insa, nu economisesc inca suficient pentru a atinge acest nivel.

Potrivit datelor Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), in prezent mai putin de jumatate de milion de pensionari, adica 10,4% din total, beneficiaza de o pensie publica peste acest nivel. Acest lucru subliniaza inca o data diferenta substantiala intre asteptarile legitime ale populatiei active si posibilitatile sistemului de pensii de stat, aflat sub presiuni financiare dar si demografice, apare intr-un comunicat transmis de reprezentantii APAPR,

Pentru a acoperi deficitul intre asteptari si realitatea curenta, Pilonul 2 de pensii private este considerat cel mai potrivit instrument de acumulare financiara pe termen lung, cata vreme 74% dintre romani declara ca nu economisesc suplimentar, in afara pensiilor private la care contribuie. 

Acelasi sondaj de opinie mai arata ca 97% dintre respondenti au precizat ca au auzit de Pilonul 2 (fata de 90% la precedentul sondaj similar, realizat in 2022), iar 79% cunosc faptul ca sunt participanti la acest sistem (66% in 2022). Totodata, 61% dintre romani declara ca au multa si foarte multa incredere in Pilonul 2 de pensii private, in crestere substantiala fata de 43% in 2022. Mai mult, 82% sustin ca Pilonul 2 trebuie mentinut, fata de doar 67% in 2022 – indicatori care denota niveluri record de incredere pentru pensiile private. 

De asemenea, toti indicatorii de satisfactie a clientilor privind administrarea Pilonului 2 arata cresteri substantiale fata de sondajul realizat in 2022. Romanii spun ca sunt multumiti si foarte multumiti in proportie de 60% de accesul la informatie privind Pilonul 2 (fata de 47% in 2022), 55% sunt satisfacuti de siguranta si garantiile sistemului (fata de 38% in 2022), iar 46-47% sunt multumiti de randamentele si costurile de administrare (36%-37% in 2022).

Nu in ultimul rand, datele sondajului arata o imbunatatire a nivelului de cunoastere a detaliilor Pilonului 2 de catre majoritatea respondentilor. 78% dintre romani stiu ca banii din Pilonul 2 sunt proprietatea lor personala, 71% stiu ca sumele acumulate se mostenesc in cazul decesului, 69% cunosc ca sumele acumulate in Pilonul 2 sunt garantate si nu pot fi pierdute, iar 66% inteleg ca acesti bani sunt investiti continuu pe pietele financiare si contribuie la dezvoltarea economiei Romaniei.

„Cifrele arata o crestere semnificativa a tuturor indicatorilor de incredere si satisfactie a romanilor fata de Pilonul 2 de pensii private, o recunoastere atat a rezultatelor investitionale excelente ale fondurilor de pensii in cei 17 ani de functionare, cat si a eforturilor continue de comunicare si constientizare din partea industriei noastre catre marele public. Pe langa rolul sau financiar evident, Pilonul 2 are si un puternic rol social, de educare financiara continua si de stimulare a spiritului de economisire a populatiei”, comenteaza Radu CRACIUN, Presedintele APAPR.

Datele cercetarii sociologice derulate de ISRA Center arata si o usoara imbunatatire a economisirii populatiei: 22% dintre respondenti declara ca au si alte economii in mod special pentru pensie, o crestere totusi semnificativa fata de procentul de 12% din 2022. 37% dintre respondenti spun ca nu reusesc sa economiseasca niciodata, 10% spun ca pot pune bani deoparte o data pe an, 37% o data la cateva luni si doar 16% spun ca isi permit sa economiseasca bani luna de luna. Pentru cei 63% care declara ca pot economisi, prioritatile sumelor puse deoparte sunt, in ordine, situatiile de urgenta, vacantele sau alte distractii, imbunatatirea locuintei, educatia copiilor si masina personala. 

Cu privire la pensia de stat, sondajul releva persistenta acelorasi temeri ca si la editia anterioara. 58% (fata de 55% in 2022) dintre romani cred ca statul va avea dificultati cu plata pensiilor pentru generatiile viitoare, in timp ce doar 36% sunt optimisti ca nu vor fi probleme (37% in 2022). 81% dintre romani cred ca varsta de pensionare din sistemul public va continua sa creasca, iar 77% se tem ca nu cunosc ce pensie vor avea, intrucat nivelul acesteia depinde de deciziile politice. 

„Studiul ne arata ca nivelul indicatorilor de satisfactie si incredere in Pilonul 2 de pensii private creste pe masura ce nivelul de informare a participantilor este mai ridicat. De exemplu, 72% dintre respondentii cu studii superioare cunosc faptul ca banii colectati prin Pilonul II de pensii sunt investiti continuu si contribuie la dezvoltarea economiei Romaniei”, a concluzionat Alina DINCA, Director Executiv ISRA Center, care a coordonat derularea cercetarii sociologice.