1asig.ro
1asig.ro

Soarta pensiilor viitoare ale romanilor - un proiect anuntat in documente oficiale si semi-retractat in declaratii publice

5 min. / 1.540 cuvinte
"Echitatea trebuie sa fie si pentru pensionari, alaturi de salariati si celelalte categorii sociale," afirma Programul de Guvernare pentru perioada 2018-2020, document care anunta, intre altele, marirea punctului de pensie pana la 1.775 lei, in 2020. Neclar insa care sunt resursele care vor permite Guvernului o marire a pensiilor publice de peste 70% in mai putin de 2 ani.

PROMO


Daca prevederile acestui document ar fi sa transforme in realitate, "punctul de pensie va creste in urmatorii 3 ani, astfel: 27 in 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, in 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, in 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei." Documentul mai afirma, cu privire la politica Guvernului in materia pensiilor: "Aceasta crestere a pensiilor ii va avantaja nu doar pe pensionarii de astazi, ci si pe salariatii de astazi - pensionarii de maine, care vor fi incurajati sa lucreze in Romania stiind ca la pensie vor avea un fond puternic finantat, care sa le asigure o batranete linistita".

Optimismul emanat de textul documentului ar putea parea cel putin exagerat celor care sunt familiarizati atat cu modul in care functioneaza sistemul public de pensii, cat si cu realitatile demografice ale Romaniei. Cat de "puternic finantat" va fi bugetul penhsiilor publice cand va trebui sa plateasca pensii unui numar de beneficiari dublu fata de celo al contribuabililor este greu de imaginat.

Deocamdata, pe lista de prioritati a Guvernului se afla, la capitolul modificari legislative, cu termen de prezentare in Guvern luna mai a.c., Proiectul de Lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II). Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Executivului, principalele modificari aduse de aceasta loege vor fi:
  • contributiile CAS sunt incasate integral la buget;
  • suspendarea contributiilor [la Pilonul II de pensii private obligatorii] in perioada 1.07-31.12.2018
  • contributie angajat in suma fixa de 84 lei in primul an si creste anual pana la 125 lei in anul 5 - dedusa din impozitul pe venit;
  • contributie angajator egala cu a angajatului si dedusa din impozitul pe profit in funtie de marimea companiei (50, 25, 10 angajati).
Reactiile inregistrate in spatiul public fata de alterarea posibila a Pilonului II de pensii au determinat, ca si in precedente ocazii, un pas inapoi din partea oficialitatilor, cel putin loa nivelul declaratiilor publice. Pe de o parte Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu sustine ca proiectul de lege in discutie este o propunere a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza dar aceasta nu va fi pusa in aplicare. Pe de alta parte, insusi Presedintele comisiei citate afirma ca textul documentului publicat pe site-ul Guvernului este gresit si ca in continuare se fac diverse evaluari si studii de fundamentare, astfel incat proiectul de lege ar putea, in final, arata mult diferit. Intre altele, perioada de suspendare a contributiilor mentionata in document ar fi, de fapt, o perioada de optiune, fara sa reiasa clar insa intre ce variante ar trebui sa se opteze.

27.034 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO