In ultimii ani se tot vorbeste despre efectele unui viitor puternic cutremur si gradul de constientizare a romanilor privind acest risc, dar si despre pagubele ce ar fi acoperite de industria de asigurari.
Cu toate acestea, remarcam o schimbare a perceptiei romanilor in ceea ce priveste riscurile care le pot afecta locuintele, conform Barometrului UNSAR - IRES, lansat in octombrie a.c.. Astfel, daca in 2018 romanii se temeau cel mai mult de cutremure, anul acesta romanii se tem cel mai mult de incendii, urmate de cutremur.
De asemenea, cu toate ca studiul UNSAR a arata ca aproximativ 71% dintre romani sunt interesati si foarte interesati de asigurarea locuintelor, in realitate, doar 19% din locuinte sunt asigurate impotriva celor trei dezastre naturale acoperite de asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD) - cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Dar ce se va intampla daca se va produce un cutremur asemanator cu cel din 1977? Pe langa pagubele insemnate - estimate la circa 6,6 miliarde de euro - si pierderea de vieti omenesti, cred ca va interveni panica in randul populatiei si a gestionarii daunelor produse. Sa nu uitam si ca statul nu poate sa ofere intotdeauna sprijin proprietarilor ale caror locuinte sunt avariate si care nu au incheiate polite PAD, astfel ca fiecarui roman ii revine responsabilitatea pentru proprietatea sa!
Bilantul celui mai complex exercitiu de interventie post-seism, desfasurat in 2018 in Bucuresti, care a simulat un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, a inclus peste 3.000 de persoane decedate si 5.200 de persoane ranite, in timp ce peste 4.200 de cladiri ar fi afectate.
Tocmai de aceea, cea de-a VII-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" le-a reamintit si in acest an romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.
Totodata, in acest moment, pentru o mai buna informare asupra masurilor pe care fiecare dintre noi le poate lua pentru a se pregati in eventualitatea producerii unui cutremur major, PAID Romania - Poolul de Asigurare Impotriva dezastrelor naturale deruleaza o campanie de comunicare in medii precum TV, online, radio si outdoor. Mesajul acesteia este "Asigurati suntem mai putin vulnerabili" si isi propune sa creasca gradul de constientizare a proprietarilor de locuinte cu privire la protectia financiara oferita de o asigurare care protejeaza impotriva dezastrelor naturale.
Asadar, voi ce decizii ati luat pentru protectia locuintei si a bunurilor?
Din aceeasi categorie
Cele mai citite