1asig.ro
1asig.ro

Schimbarile climatice si asiguratorii

5 min. / 1.540 cuvinte
Cresterea accelerata a temperaturilor medii si fenomenele meteo extreme din ce in ce mai frecvente reprezinta, chiar si pentru sceptici, semne clare ale unor schimbari climatice.

PROMO


2015 a fost deja catalogat drept cel mai cald an din istorie, iar recordurile medii globale de temperatura au fost doborate din nou in acest an, in februarie, dupa ce ianuarie 2016 inregistrase anterior un alt record. Practic, luna februarie a devenit cea mai calda luna de cand au inceput sa fie facute masuratori globale. De asemenea, conform celui mai recent studiu SIGMA realizat de SWISS Re, in 2015 a avut loc cel mai mare numar de dezastre naturale de cand SIGMA face masuratori (198), care au inclus, dincolo de cutremure, si fenomene meteo extreme precum cicloane tropicale, dar si furtuni severe si secete extinse.

Schimbarile climatice au, fara indoiala, efecte vizibile si pe teritoriul tarii noastre. Conform autoritatilor locale, in timpul verii, in Romania se inregistreaza o crestere semnificativa a temperaturii medii, precum si tendinte de scadere a cantitatilor de precipitatii in majoritatea regiunilor.

Mai mult, specialisti din domeniul asigurarilor agicole au subliniat ca astfel de efecte sunt vizibile si in cresterea severitatii, dar si a frecventei fenomenelor meteo extreme, precum grindina sau seceta, pe teritoriul Romaniei, acestea avand un impact economic negativ puternic asupra agriculturii. Ca raspuns, asiguratorii incearca sa isi adapteze produsele, tragand totodata un semnal de alarma cu privire la aceste tendinte.

Pot insa asiguratorii sa acopere singuri efectele unor schimbari potentiale prin simple compensatii banesti? Reprezentanti ai ONU considera ca nu, conform unor declaratiilor de la sfarsitul anului trecut, in care acestia subliniaza ca, desi pregatit pentru dezastre naturale punctuale, sistemul de asigurari nu este gata pentru schimbarea climei, care reprezinta o amenintare sistemica. Solutia ar fi un efort comun in directia diminuarii efectelor generate de schimabrile climatice si nu un simplu transfer al riscului.

1.932 accesari