1asig.ro
1asig.ro

Schimbarile climatice afecteaza deja 85% din omenire, subliniaza un studiu AI

5 min. / 1.540 cuvinte

Pana la 85% din omenire traieste intr-o zona care resimte deja efectele schimbarilor climatice provocate de activitatea umana, potrivit unui studiu publicat in Nature Climate Change. Astfel, oamenii de stiinta au folosit Inteligenta Artificiala pentru a analiza peste 100.000 de studii climatice, cautand modele si tendinte in ceea ce priveste modul in care schimbarile climatice au fost legate de efectele meteorologice in diferite regiuni ale lumii.

Concluziile sugereaza ca marea majoritate a planetei - 80% din suprafata terestra, unde traieste 85% din populatia lumii -, se confrunta deja cu un anumit grad de impact al crizei climatice. Acest lucru ar putea include orice, de la valuri mai intense de caldura, cum ar fi temperaturile record inregistrate, in luna iunie, in Pacificul de nord-vest, sau cresterea precipitatiilor, cum ar fi inundatiile care au avut loc in unele parti ale Europei si Chinei in aceasta vara, precum si o multitudine de alte fenomene meteo extreme.

Candva, subliniaza sursa citata, se credea ca evenimentele meteorologice extreme individuale nu pot fi atribuite direct schimbarilor climatice cauzate de om, deoarece acestea ar putea fi explicate in cadrul variabilitatii normale a climei. Cu toate acestea, sute de studii evaluate de cercetatori au furnizat, acum, dovezi ale modului in care schimbarile climatice sunt direct responsabile pentru fenomenele meteo extreme, tot mai numeroase si mai frecvente, asa cum au fost observate in ultimii ani.

"Studiul nostru nu lasa nicio urma de indoiala asupra faptului ca aceasta criza climatica e resimtita deja aproape in intreaga lume. Este, totodata, documentata stiintific, la scara larga", spune Max CALLAGHAN - Lead Study Author & Postdoctoral Researcher, MCC Applied Sustainability Science.

Cu toate acestea, s-ar putea sa fie doar varful aisbergului. Analiza AI a scos la iveala lacune uriase in intelegerea noastra privind impactul schimbarilor climatice, in special in tarile cu venituri mici. Dovezile solide privind impactul climei au fost de doua ori mai frecvente in cazul tarilor cu venituri ridicate, in timp ce dovezile privind tarile cu venituri mici au fost considerabil mai putine. Pe scurt, acest lucru inseamna ca impactul schimbarilor climatice nu este la fel de clar in tarile cu venituri mici, in comparatie cu tarile cu venituri ridicate. De asemenea, sugereaza ca aceasta statistica de 85% este, probabil, subestimata, mai spun cercetatorii.

Cercetari anterioare au evidentiat modul in care criza climatica si saracia globala sunt strans legate intre ele. Nu numai ca schimbarile climatice adancesc inegalitatea economica la nivel mondial, dar tarile mai sarace au, de asemenea, mai putine resurse pentru a face fata acestei probleme, ceea ce inseamna ca e probabil ca acestea sa fie afectate si mai mult de impactul climatic. Daca vrem sa abordam criza climatica la nivel planetar, cercetatorii subliniaza ca trebuie sa eliminam urgent "unghiurile moarte" care graviteaza in jurul impactului climatic si al modului in care acesta va afecta mai ales tarile cu venituri mai mici.

"Tarile in curs de dezvoltare se afla in prima linie a impactului climatic, dar studiul nostru arata ca exista adevarate unghiuri moarte atunci cand vine vorba de datele privind impactul climatic. Cele mai multe din regiunile in care nu suntem in masura sa conectam punctele sunt in Africa. Acest lucru are implicatii reale pentru planificarea adaptarii si accesul la finantare in aceste locuri", precizeaza si Shruti NATH - Autor colaborator al studiului si Cercetator la Climate Analytics.

Studiul este accesibil AICI.

691 accesari