1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Romanii afirma ca nu-si asuma riscuri, dar se feresc de asigurari

Romanii isi asuma putine riscuri si se declara a fi prudenti, conform studiului comparativ comandat de Grupul KRUK, pe cateva piete europene unde desfasoara operatiuni, si anume: Polonia, Romania, Italia si Spania. Cu toate acestea, doar 10% dintre romani prefera sa incheie polite de asigurari, care le pot prelua riscurile.

Astfel, numai 17% dintre romanii fara datorii si 25% dintre cei care inregistreaza datorii isi asuma riscuri, in comparatie cu spaniolii, care isi asuma riscuri in proportie de 30% in cazul celor cu datorii si 27% in cazul celor fara datorii.

Sursa: Cercetare KRUK: Obiceiurile financiare ale romanilor

Cu toate acestea, numai 10% dintre romani, cu sau fara datorii, declara ca prefera sa incheie polite de asigurare pentru tot ceea ce este important, cum ar fi sanatate sau viata, calatorii, masina, locuinta si altele. In cazul spaniolilor, situatia este similara in randul persoanelor fara datorii, cu un procent de 11%, in timp ce persoanele cu datorii prefera asigurarile pentru orice, in proportie de 21%. Italienii prefera sa incheie numai asigurarile obligatoii, au raspuns 52% dintre cei fara datorii si 48% dintre cei cu datorii.

In randul celor care au spus ca ar incheia o polita de asigurare numai in cazul in care este obligatorie, procentul respondentilor fara datorii este mai mare decat procentul celor cu datorii: 52% dintre spaniolii si 37% dintre romanii fara datorii, comparativ cu 48% spaniolii si 36% romanii cu datorii. Pe de alta parte, 43,5% dintre polonezii fara datorii si 33,5% dintre cei cu datorii au raspuns ca ar incheia o asigurare pentru ceea ce este valoros pentru ei, pe langa asigurarile obligatorii.

Plata datoriilor este o obligatie, iar in ceea ce priveste perceptia despre cei care nu isi platesc datoriile, 30% dintre romanii fara datorii si 22% dintre cei cu datorii sunt de parere ca persoanele care evita plata datoriilor trebuie pedepsite sever, spre deosebire de 41% dintre spaniolii fara datorii si 33% dintre cei cu datorii, care au spus acelasi lucru. Pe de alta parte, 62% dintre romanii si 53% dintre spaniolii fara datorii sunt de parere ca cei care evita plata datoriilor gresesc, insa, poate au motive intemeiate pentru care fac acest lucru, fata de 68% dintre romani cu datorii si 57% dintre spanioli cu datorii care sunt de aceeasi parere, observandu-se astfel ca romanii sunt mai toleranti decat alte natii.

Sursa: Cercetare KRUK: Obiceiurile financiare ale romanilor

In Polonia, Spania si Italia se observa ca respondentii isi programeaza banii pentru vacanta: persoanele fara datorii si-ar finanta vacanta din venituri curente, in timp ce unele persoane cu datorii ar fi inclinate sa ia un imprumut, spontan, pentru vacanta. In Romania insa, 43% dintre respondentii fara datorii si 40% dintre cei cu datorii economisesc cateva luni pentru vacanta, iar un procent similar de 40% dintre respondenti economisesc chiar tot anul, fie ca ne referim la cei cu datorii, fie la cei fara datorii.

Cat despre grijile pentru plata unui imprumut, un procent mai mare dintre spaniolii fara datorii, 54%, fata de 45% cei cu datorii, sunt ingrijorati cand vine vorba despre plata acestuia. In Romania, persoanele cu datorii, in procent de 67%, si cele fara datorii , in procent de 56%, sunt ingrijorate de plata unui imprumut.

In Romania si Spania, studiul "Obiceiurile financiare ale... romanilor/spaniolilor" a fost implementat la sfarsitul anului trecut de agentia de cercetare de piata iSense Solutions. Cercetarile de piata au fost realizate pe esantioane reprezentative la nivel national, de 800 de persoane, in Italia de exemplu, pana la 1.200 de persoane in Polonia. Respondentii au avut varste peste 18 ani, varsta medie a acestora variind intre 43 in Polonia si 46 in Italia. Metodologia de cercetare implementata de iSense Solutions in Romania a fost sondaj online, pe un esantion reprezentativ la nivel national de aproximativ 900 persoane, cu varsta peste 18 ani, din mediul urban si rural, cu o distributie de 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii. De asemenea, si studiul din Spania, realizat tot de catre iSense Solutions, a fost efectuat online, pe un esantion de 800 de respondenti, cu varsta peste 18 ani, din mediul urban si rural, cu o distributie de aproximativ 600 de respondenti fara datorii si aproximativ 200 cu datorii. 

Valoarea primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF a crescut cu 7,4%, in primele trei luni din 2019, pana la 2,71 miliarde de lei (570 milioane euro). Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF, in timp ce asigurarile de viata au o pondere de 21%.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TOP: Care este valoarea afacerilor fiecarui asigurator si broker in T1 2019
Avans de 7,4% pe piata asigurarilor, in primul trimestru din 2019. TOP companii!
Afacerile brokerilor au crescut cu 8,4% in T1 2019, generand aproape 62% din piata asigurarilor
Piata RCA in T1 2019: Atat primele, cat si daunele au crescut. Vezi schimbarile din clasament si cat a subscris fiecare jucator!
Piata asigurarilor de sanatate: Crestere de 20% in T1 din 2019. Vezi clasamentul jucatorilor!
Raport ASF: Cum a evoluat piata asigurarilor de locuinte in T1 2019
Politele CASCO si RCA continua sa aduca pierderi pentru asiguratori
Soferii romani au platit, in medie, 106 lei pe clauza ce le permite sa isi repare masina la propriul asigurator RCA
Asiguratorii pastreaza mai putin risc si cedeaza in reasigurare 40% din subscrierile non-life
Asiguratorii au platit cu 13% mai multe daune in T1 2019. Afla cat a achitat fiecare companie!