1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Politele emise de CITY Insurance ...

Politele emise de CITY Insurance nu vor mai fi valabile dupa 11 mai! Aproape 500.000 de soferi trebuie sa incheie alte asigurari RCA

Aproape 500.000 de polite RCA emise de CITY Insurance inceteaza pe 11 mai. Soferii trebuie sa incheie alta asigurare pentru a circula legal si pot solicita returnarea primei proportional cu perioada de valabilitate ramasa in vigoare.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) atrage atentia asupra faptului ca politele RCA emise de societatea CITY Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca perioada de valabilitate a acestora depaseste data mentionata", a transmis autoritatea.

Tribunalul Bucuresti a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulata de A.S.F. pe numele societatii SAR CITY Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, articolul 262 "in termen de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, politele de asigurare incheiate de societatea de asigurare/reasigurare inceteaza de drept; in aceleasi conditii, se vor denunta si contractele de reasigurare."

Avand in vedere cele precizate, posesorii de polite de asigurare RCA emise de CITY Insurance trebuie sa incheie o noua asigurare, la un alt asigurator, pana pe data de 11 mai 2022. In caz contrar, acestia sunt pasibili de sanctiuni in concordanta cu legile in vigoare. Amenda pentru absenta unei asigurari RCA este cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. In baza Codului Rutier, Politia poate decide, ca masuri suplimentare, retinerea certificatului de inmatriculare al masini sau retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare.

Clientii CITY Insurance ale caror contracte de asigurare sunt denuntate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea partii din prima de asigurare proportionala cu perioada de valabilitate ramasa in vigoare. Spre exemplu, daca polita a fost incheiata pe o perioada de un an si expira pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei platite (proportional cu cele 4 luni din 12 ramase in vigoare).

Clientii CITY Insurance pot solicita returnarea partii din prima si inainte de termenul de 11 mai, daca decid denuntarea politei din proprie initiativa. Toate detaliile despre aceasta procedura, precum si documentele necesare pot fi regasite AICI.

Pasi de facut pentru denuntarea politelor:

  1. Completati Cererea de denuntare a contractelor de asigurare. Documentul este disponibil pe site-ul SAR City Insurance SA, respectiv: www.cityinsurance.ro
  2. Transmiteti cererea de denuntare la SAR City Insurance SA, pe adresa de E-mail dedicata: denuntare@cityinsurance.ro.
  3. Transmiteti la FGA o Cerere de plata- Anexa 9-Cerere de plata privind acordarea restituirii de prima (disponibila pe www.fgaromania.ro),pe adresa de E-mail: cerere.plata@fgaromania.ro , insotita de urmatoarele documente: Imputernicire / Procura, daca este cazul; Copie act identitate; Copie polita de asigurare; Copie dovada platii primelor de asigurare, in cazul platii primelor in rate; Dovada denuntarii contractului de asigurare inregistrata / transmisa la asigurator.

FGA va inregistra cererile de plata si le va analiza in ordinea primirii si inregistrarii.

Persoanele implicate din postura de pagubit in accidente provocate de asigurati RCA ai CITY Insurance, care nu au cumparat o polita noua dupa data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despagubite in baza politei CITY Insurance, chiar daca datele inscrise pe ea arata ca se afla inca in perioada de valabilitate.

Tertii pagubiti se pot adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) pentru a fi despagubiti din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), doar in situatia in care accidentul a implicat si vatamari corporale sau decese. Toate detaliile privind procedura de despagubire a BAAR sunt disponibile AICI. In caz contrar, tertii pagubiti nu se pot adresa niciunui organism sau asigurator si vor fi nevoiti sa se indrepte impotriva soferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

Conform Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), la data de 11 mai 2022, cand se va produce denuntarea automata a contractelor de asigurare, vor mai fi in vigoare 498.255 de polite de asigurare RCA emise de CITY Insurance.

CITR, in calitate de lichidator judiciar al CITY Insurance, a publicat recent tabelul preliminar al creditorilor, care contine peste 1.600 de creditori inscrisi la masa credala. Totalul creantelor revendicate se ridica la peste 9 miliarde lei (peste 1.8 miliarde euro), dintre care a fost determinata o expunere totala in valoare de 8 miliarde lei (peste 1.6 miliarde euro). Tabelul preliminar al creditorilor CITY Insurance este disponibil AICI!

Masa credala este compusa in principal din urmatorii creditori: Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA) cu peste 2 miliarde lei, CNAIR, care a solicitat inscrierea cu suma de 1,6 miliarde lei reprezentand expunerea totala aferenta politelor de garantii al caror beneficiar este, Asiguratori si Reasiguratori cu peste 700 milioane lei, ANAF cu aproximativ 93 milioane lei. Lista completa va fi disponibila aici.

Printre companiile de asigurari care apar in tabelul creditorilor se numara: GARANTA Asigurari - cu o creanta solicitata in suma de aproape 5 milioane de lei, UNIQA ASIGURARI (26 mil. lei), ALLIANZ TIRIAC Asigurari (64,44 mil. lei), GENERALI Romania Asigurare Reasigurare (41,44 mil. lei), Compania De Asigurare Reasigurare EXIM Romania (7,22 mil. lei), GROUPAMA Asigurari (66,8 mil. lei), EUROINS Romania Asigurare Reasigurare (22,58 mil. lei), ASIROM Vienna Insurance Group (48 mil. lei), GRAWE Romania Asigurare (9,91 mil. lei), ALLIANZ-TIRIAC Unit Asigurari (fosta GOTHAER Asigurari Reasigurari - 6,29 mil. lei), ERGO Asigurari (1,93 mil. lei).

Pe lista creditorilor intalnim si BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule Romania (carte verde) - cu creante de circa 352 milioane de lei, dar si zeci de brokeri de asigurare.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Dupa mai multe amanari in ultimele patru luni, Tribunalul Bucuresti a dispus, miercuri - 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului CITY Insurance, Astfel, conform legislatiei, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile, respectiv pana pe data de 11 mai 2022.