1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Pilonul II de Pensii evita la limita o noua tentativa de desfiintare

APAPR respinge cu fermitate propunerea depusa azi in Parliament, de eliminare a obligativitatii Pilonului II de pensii private. Mecanismul propus este menit sa distruga cea mai de succes reforma structurala a ultimilor 15 ani, care a dus Romania in randul tarilor civilizate, se declara intr-un comunicat de presa al asociatiei administratorilor de Pensii private.

Astazi a fost depus la Parlament un amendament adus Legii privind unele masuri fiscal-bugetare prin care se propunea nu numai eliminarea obligativitatii participarii la Pilonul II de Pensii, ci si deschiderea, de facto, a Pilonului II. Potrivit unui articol din amendamentul propus, participantii actuali la Pilonul II ar fi trebuit sa-si exprime ferm optiunea de a ramane pina in martie 2024. In cazul in care nu efectuau acest demers, s-ar fi considerat ca au ales sa se retraga, activele detinute la un fond de Pensii de Pilon II Ramanand in continuare in administrarea acestuia, in timp ce contributiile viitoare s-ar fi indreptat integral catre sistemul public de Pensii. 

Desi amendamentul a fost, in final, respins, el adauga inca un moment tensionat la istoria unui sistem care a fost amenintat cu desfiintarea de numeroase ori, chiar daca este unul dintre putinele parteneriate public-private de success din Romania.

Iata, in continuare, comentariile APAPR fata de aceasta situatie:

"Toate statele din Uniunea Europeana si din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, in mai mult de jumatate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii. Mai mult, prin PNRR, Guvernul Romaniei si-a asumat sa intareasca Pilonul II si nu sa il desfiinteze, jalon pe care atat Guvernul cat si Comisia Europeana il considera indeplinit. Propunerea depusa azi in Parlament afecteaza grav si ireversibil Pilonul II de pensii, lasand 8 milioane de romani cu un viitor incert la pensie, contrar directiei europene a Romaniei.

Pilonul II de pensii private obligatorii functioneaza in Romania de mai bine de 15 ani cu rezultate exceptionale in beneficiul cetatenilor: randament mediu anual de peste 7,5% (dublu fata de inflatia corespunzatoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezinta doar castigul net din investitii adus de managementul administrat privat peste contributiile virate de romani garantate prin efectul legii. Peste 90% din acesti bani sunt investiti in economia Romaniei, contribuind la cresterea economica si crearea de locuri de munca. In plus, cu un comision mediu anual de cca. 0,36% din activul net (2022), respectiv 0,24% (estimare 2023), Pilonul II din Romania este printre cele mai eficiente sisteme de pensii private din lume pentru salariatii romani, dupa cum o arata statisticile OCDE.

Potrivit unui sondaj national desfasurat anul trecut la solicitarea APAPR, romanii isi doresc pensii duble fata de ce poate oferi in prezent sistemul public (de stat). Diferenta nu poate fi acoperita decat de un Pilon II puternic, obligatoriu, complementar la Pilonul I, lasat sa functioneze in parametrii sai, nu atacat constant cu initiative distructive precum cea depusa astazi in Parlament."