1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Pilonul II: Randament record de ...

Pilonul II: Randament record de 17,9% in 2023. Romanii au peste 25 mld. euro in conturile personale

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat in 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai buna performanta anuala din intreg istoricul sistemului si cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflatiei estimate pentru anul trecut, potrivit calculelor APAPR. 

In acelasi timp, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde lei (25,5 mld. euro), o valoare record pentru sistem, in crestere cu 31,4% fata de sfarsitul anului 2022. 

La Pilonul II de pensii private sunt inscrisi 8,1 milioane de romani, adica majoritatea populatiei active a tarii, dintre care jumatate (peste 4 milioane) contribuie regulat, luna de luna. Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populatiei, dupa depozitele bancare. 

Conform APAPR, rezultatele foarte bune inregistrate de pensiile private in 2023 provin in egala masura din revenirea preturilor la titlurile de stat si din aprecierea cotatiilor bursiere. Anul trecut, valoarea titlurilor de stat si-a revenit dupa scaderea din 2022 pe fondul reducerii inflatiei si dobanzilor, iar indicii Bursei de Valori de la Bucuresti, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori institutionali, au inregistrat cresteri sustinute, de peste 30%. 

Pe intreaga durata de functionare (2008-2023), Pilonul II a inregistrat un randament mediu anual de 7,82% fata de o inflatie medie anuala de 4,35%. In termeni monetari, fondurile de pensii private obligatorii au generat un castig total, net de toate comisioanele percepute, de 36,9 miliarde lei (7,4 miliarde euro), in plus fata de contributiile primite in administrare, exclusiv in beneficiul contributorilor.

„Randamentul anului 2023 confirma o data in plus formula castigatoare pe termen mediu si lung pe care o ofera fondurile de pensii private. Chiar daca pe termen scurt pot sa apara si evolutii negative, cum a fost cazul anului 2022, revenirea ulterioara a pietelor face ca tendinta pozitiva pe termen lung sa se pastreze. Este o invitatie la calm si incredere in momentele in care pietele nu ofera, temporar, randamentele scontate”, a precizat Radu Craciun, presedintele APAPR.

Pe langa rezultatele foarte bune ale Pilonului II, anul 2024 incepe si cu alte vesti bune pentru cei 8,1 milioane de romani inscrisi la fondurile de pensii private obligatorii. Incepand cu 1 ianuarie 2024, contributia virata la Pilonul II creste de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana prin PNRR. Astfel, fata de o contributie medie lunara de circa 270 lei in 2023, nivelul contributiei medii lunare pentru 2024 este probabil sa depaseasca 350 de lei. 

In acelasi timp, regimul fiscal aplicat platilor facute de fondurile de pensii private catre beneficiari (participanti si mostenitori) s-a imbunatatit incepand cu 1 ianuarie 2024. Daca pana la finele lui 2023 baza de impozitare era intreaga suma platita de fondurile de pensii private catre beneficiari, de la 1 ianuarie 2024 baza de impozitare se reduce doar la castigul obtinut prin investire de fondurile de pensii.