1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata de brokeraj a urcat cu ...

Piata de brokeraj a urcat cu 13,37% in S1 2020. Vezi TOPUL brokerilor pe clase de asigurari!

Piata de brokeraj din Romania a crescut cu 13,37% in primul semestru din 2021 fata de perioada similara a anului trecut, insumand prime intermediate in valoare de 4,31 miliarde de lei. Totodata, gradul de intermediere a fost de 67,45%, conform raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Conform raportarilor transmise de companiile de brokeraj, la data de 30.06.2021, se constata o crestere procentuala de 13,37% a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata fata de aceeasi perioada a anului 2020. Aceasta apreciere este datorata atat cresterii volumului de prime intermediate pentru activitatea de asigurari generale (+13,40%), cat si pentru segmentul asigurarilor de viata (+12,78%). Valorile cuprind si intermedierile pentru societatile de asigurare venite in Romania in baza libertatii de a presta servicii, dreptului de stabilire si altele. Valoarea totala a primelor intermediate pentru acestea a fost de 261.132.670 lei, reprezentand 7,51% din total prime intermediate.

La sfarsitul lunii iunie 2021, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 277 de brokeri de asigurare si/sau reasigurare autorizati, din care: 271 societati active, 5 societati cu activitatea suspendata si 1 societate cu activitatea interzisa temporar.

In prima jumatate a anului 2021, companiile de brokeraj au intermediat 67,45% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, ponderea cea mai mare avand-o in continuare asigurarile generale (82,16%).

TOP Brokeri

Pe primul loc in piata de brokeraj se afla SAFETY Broker (7,74%), urmat de MARSH Broker (7,31%), DESTINE Broker (6,09%), TRANSILVANIA Broker (5,60%) si INTER Broker (5,34%).

Clasamentul este completat de DAW Management Broker, CAMPION Broker, UNICREDIT Insurance Broker, PORSCHE Broker si MILLENIUM Insurance Broker (MIB).

Asigurari generale 

Analizand structura primelor intermediate de companiile de brokeraj pe clase de asigurari generale, se constata ca o pondere semnificativa in totalul primelor intermediate pentru asigurari generale o detin urmatoarele clase de asigurare:
- clasa A10 (Asigurari de raspundere civila pentru vehicule (RCA + CMR)) reprezinta 51,63% (2.142.984.742 lei);
- clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru (Casco)) reprezinta 23,56% (977.769.700 lei);
- clasa A8 (Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale) reprezinta 7,84% (325.478.493 lei);
- clasa A9 (Asigurari pentru alte daune sau pierderi legate de alte bunuri decat cele mentionate la clasele 3-7) reprezinta 4,2% (174.320.474 lei);
- clasa A2 (Asigurari de sanatate) reprezinta 3,95% (163.929.471 lei);
- clasa A15 (Asigurari de garantii) reprezinta 3,07% (127.488.114 lei);
- clasa A13 (Asigurari de raspundere civila generala, exclusiv cea mentionata la clasele 10-12) reprezinta 3,00% (124.666.229 lei);
- restul claselor reprezentand 2,75% din total prime intermediate asigurari generale.

La nivelul pietei, dinamica intermedierilor pe fiecare clasa de asigurare in parte, cu exceptia a 6 dintre acestea, arata cresteri peste media inregistrata a subscrierilor societatilor de asigurare. Analizand comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se poate observa o crestere semnificativa a volumului de prime intermediate, in cea mai mare parte. 

La nivel individual, pentru clasa A2 (Asigurari de sanatate), ca urmare a includerii riscurilor pandemice de catre o parte din asiguratorii din piata, a crescut si interesul pentru aceste tipuri de asigurare.

Desi clasa A5 (Asigurari de mijloace de transport aerian) are o crestere de 399%, aceasta este datorata incheierii ocazionale a unor contracte de asigurare. Din punct de vedere al volumului de prime intermediate raportate la total piata, aceasta reprezinta doar 0,29% (aprox. 12 milioane lei, din care o singura companie de brokeraj a raportat 7,9 milioane lei). De asemenea, scaderile sau fluctuatiile pe clasele de asigurare cu un grad de intermediere mai mic de 1% sunt sensibile la orice raportare sau contract nou incheiat/intermediat. 

Cresteri importante ale primelor intermediate sunt evidentiate si la nivelul claselor 2, 3, 9, 10 si 13, iar pentru clasele 8 si 15 s-a observat o crestere mai temperata (de 7,65%, respectiv de 2,59%). 

Asigurarile de tip RCA continua sa reprezinte peste 50% din totalul primelor intermediate la nivelul pietei de asigurari, iar cresterea acestora se afla in zona mediei de crestere a pietei.

ASF a publicat si Topul Brokerilor pe clasele de asigurari:

Pe segmentul asigurarilor RCA + CMR, clasamentul brokerilor dupa primul semestru din 2021 este urmatorul: SAFETY Broker, DESTINE Broker, INTER Broker, TRANSILVANIA Broker, DAW Management Broker, CAMPION Broker, MILLENIUM Insurance Broker, EXA Broker, MARSH Broker si MAXYGO Broker.

Pe asigurarile CASCO, clasamentul este urmatorul: UNICREDIT Insurance Broker, PORSCHE Broker, MARSH Broker, TRUST Brokers, SAFETY Broker, RCI Broker, IDEA Broker, Mercedes - Benz Broker, TRANSILVANIA Broker si DESTINE Broker.

In ceea ce priveste asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale, cei mai mari jucatori sunt: MARSH Broker, SAFETY Broker, TRANSILVANIA Broker, CAMPION Broker, DESTINE Broker, STEIN Bestasig Insurance Broker, AMSTERDAM Broker, MILLENIUM Insurance Broker, INTER Broker si AON Romania.

Pe asigurarile de sanatate, cele mai multe prime au fost intermediate de: MARSH Broker, MEDIHELP International Broker, AON Romania, MAI Broker, OVB ALLFINANZ Romania, CAMPION Broker, IQ Med Broker, TRANSILVANIA Broker, CAPITOLIUM Insurance Broker siDESTINE Broker.

Pe segmentul asigurarilor de garantii, clasamentul brokerilor este urmatorul: SAFEWAYS International Broker, SAFETY Broker, OBSIDIAN Broker, OLSA Re Broker, FLY Insurance Broker, TRANSILVANIA Broker, DESTINE Broker, CAMPION Broker, OTTO Broker si LION Broker.

Pe Clasa A9 - Asigurari pentru alte daune sau pierderi legate de alte bunuri decat cele mentionate la clasele 3-7, brokerii care au intermediat cele mai mari prime sunt: MARSH Broker, Clubul Fermierilor Romania Broker, AON Romania, AGRO Protector 2010 Asigurari, GELIAS Broker, UNICREDIT Insurance Broker, TRANSILVANIA Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, DEXASIG Broker si DESTINE Broker.

Pe Clasa A13 - Asigurari de raspundere civila generala, exclusiv cea mentionata la clasele 10-12, clasamentul este: MARSH Broker, AON Romania, AUST Insurance Broker, CAMPION Broker, TRANSILVANIA Broker, SAFETY Broker, INTER Broker, LEADER Team Broker, ASIGEST Broker si MILLENIUM Insurance Broker.

Iar Clasamentul primelor 10 companii de brokeraj in functie de clasele de asigurari generale distribuite arata asa:

Asigurari de viata 

Referitor la structura primelor intermediate de brokerii de asigurare pe clase de asigurari de viata se constata ca, in primul semestru al anului 2021, ponderi semnificative in totalul primelor pentru aceasta categorie o detin urmatoarele clase:
- clasa C1 (Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare) in cuantum de 116.689.969 lei, respectiv 72,63% din totalul primelor intermediate pentru categoria asigurarilor de viata; 
- clasa C3 (Asigurari de viata si anuitati, care sunt legate de fonduri de investitii (unit-linked)): 43.897.837 lei, respectiv 27,32% din totalul primelor intermediate pentru categoria asigurarilor de viata;
- celelalte clase de asigurari de viata au reprezentat 0,04% din primele intermediate pentru aceasta categorie.

Raportat la semestrul I al anului 2020, in acest an a fost inregistrata o scadere a volumului de prime intermediate pentru clasa de asigurare C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare. In schimb, asigurarile de viata cu componenta investitionala au avut o crestere mai pronuntata. Scaderea pe segmentul politelor de viata traditionale a fost relativ mica, dar raportul dintre cele doua tipuri de asigurari de viata se diminueaza vizibil de la an la an, din perspectiva volumului de prime intermediate.
 

In ceea ce priveste clasamentul primelor 10 companii de brokeraj care au distribuit asigurari de viata, primele locuri sunt detinute de AMSTERDAM Broker, OVB Allfinanz Romania, KUNDEN Broker, AON Romania, MARSH Broker, DESTINE Broker, RCI Broker, WILLIS Towers Watson Romania, PROFESSIONAL Broker si SAFE Invest Romania.

ASF a publicat doua clasamente ale brokerilor, pe clasele C1 si C3:

 

In semestrul I 2021, piata asigurarilor a insumat prime brute in valoare de aproximativ 6,39 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 13,6% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului anterior, se arata in raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata asigurarilor: Crestere de 13,6% in primul semestru din 2021. Clasamentul jucatorilor!