1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata asigurarilor: Crestere de ...

Piata asigurarilor: Crestere de 13,6% in primul semestru din 2021. Clasamentul jucatorilor!

In semestrul I 2021, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de aproximativ 6,39 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 13,6% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului anterior, se arata in raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Din total:

  • primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) sunt in valoare de circa 5,05 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  • primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) sunt in suma de aproximativ 1,34 miliarde lei, in crestere semnificativa, de peste 24% comparativ cu semestrul I 2020.

Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF.

Cresterea ponderii primelor brute subscrise (PBS) pentru asigurarile de viata in volumul total de PBS de societatile autorizate si reglementate de ASF in semestrul I 2021 comparativ cu semestrul I 2020 a avut loc pe fondul consolidarii accentuate a volumului de subscrieri pentru activitatea de asigurari de viata (+24,4%).

Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 - CASCO (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 - RCA+CMR (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului), reprezinta aproximativ 71% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 56% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in semestrul I 2021.

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurarilor de viata s-a aflat in semestrul I 2021 la cele mai mari valori semestriale din perioada 2017 pana in prezent, depasind nivelul de 1,3 miliarde lei, fiind sustinut atat de cresterea cu circa 25% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare), cat si de aprecierea cu 29% a subscrierilor aferente clasei C3 (Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii).

CLASAMENTUL JUCATORILOR

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In semestrul I 2021, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 27 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2021.

**Celui mai mare asigurator – CITY Insurance, ASF i-a retras, in septembrie, autorizatia de functionare.  Autoritatea a decis si constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului societatii.

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in semestrul I 2021, a fost de peste 5 miliarde lei, in crestere cu 11,1% fata de perioada similara din anul anterior. Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 4,84 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat o valoare de 1.339.735.088 lei in semestrul I 2021, in crestere cu peste 24% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, s-a mentinut si la finalul semestrului I 2021 un grad mare de concentrare, astfel ca 5 societati au detinut o pondere de circa 81% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate ce depasesc valoarea de 1 miliard de lei.
 

Conform raportului ASF, Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva si in semestrul I 2021, cu un volum al subscrierilor de peste 284 milioane lei, in crestere cu aproximativ 8% fata de semestrul I aferent anului precedent, detinand o pondere de 4,45% in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF. Numarul contractelor in vigoare la finalul lunii iunie 2021 la nivelul intregii piete a asigurarilor de sanatate se situa la 396.994, in crestere cu circa 14% fata de numarul contractelor in vigoare la finalul semestrului I 2020.

Asigurarile de garantii au inregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 208 milioane lei in semestrul I 2021, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada din anul anterior (231 milioane lei).

La nivelul intregii piete, ratele SCR si MCR au fost supraunitare la finalul lunii iunie 2021, insa se observa o scadere a indicatorilor comparativ cu primul semestru din anul anterior. Rata SCR la nivelul pietei a inregistrat o diminuare de circa 14%, in timp ce rata MCR la nivelul pietei a avut o scadere cu aproximativ 7%, pe fondul identificarii unor abateri grave de la prevederile legale in cazul unuia dintre asiguratori. Au fost constatate deficiente in cazul societatii de asigurare CITY Insurance SA, in conditiile in care ASF a luat la cunostinta ca cea mai mare parte a disponibilitatilor banesti ale asiguratorului erau raportate de societate intr-un cont bancar ce nu exista, la o societate bancara cu care asiguratorul nu avea relatii contractuale. Astfel, indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai societatii CITY Insurance au fost grav denaturati incepand din anul 2017. Totodata, au fost dispuse, in acest sens, o serie de sanctiuni si masuri in vederea corectarii deficientelor identificate, inclusiv desemnarea in calitate de administrator temporar a Fondului de Garantare a Asiguratilor pentru inlocuirea organului de conducere a societatii.

Dat fiind faptul ca nu a fost facuta dovada documentata a modului in care CITY Insurance SA va detine permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinta de capital de solvabilitate (SCR) si cerinta de capital minim (MCR), precum si lipsa fondurilor proprii de baza eligibile sa acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculata si valoarea MCR calculata, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) si lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1) si art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, data fiind si inexistenta varsamantului la capitalul social, in urma analizarii modului de indeplinire a masurilor dispuse prin Decizia ASF nr. 714/2021, respectiv Decizia ASF nr. 724/2021, a rezultat ca Planul de finantare pe termen scurt si Planul de redresare sunt in mod evident neadecvate si nu asigura restabilirea situatiei financiare a societatii si, pe de o parte, solvabilitatea societatii este in continua deteriorare iar, pe de alta parte, societatea se afla in incapacitate vadita de plata.

In consecinta, pentru protejarea asiguratilor, Consiliul ASF a decis:
- retragerea autorizatiei de functionare a societatii CITY Insurance SA, in conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea starii de insolventa a Societatii Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, astfel cum este definita de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) si lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare si promovarea de catre ASF a cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii, conform dispozitiilor art. 249 din legea referita.

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris in semestrul I 2021 in baza dreptului de stabilire (FOE-freedom of establishment), pe teritoriul Romaniei, prin intermediul a 12 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 547 milioane lei (8,56% din totalul primelor brute subscrise in Romania de societatile locale autorizate de ASF), in crestere cu aproximativ 8% fata de aceeasi perioada a anului 2020 (505 milioane lei).

O vulnerabilitate a pietei de asigurari din Romania ramane gradul ridicat de concentrare atat din perspectiva expunerii fata de principalele clase de asigurare, cat si din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piata detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare. Se observa continuarea cresterii concentrarii pe piata RCA din Romania, primii doi asiguratori (CITY Insurance si Euroins) detinand o cota de piata cumulata de circa 77,5%.

Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF in semestrul I 2021 (6,39 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 184,7 milioane lei, reprezentand aproximativ 2,9% din volumul total al primelor subscrise, in crestere cu circa 0,6% comparativ cu perioada similara din anul anterior (circa 183,6 milioane lei).

Despagubirile brute platite de societatile de asigurare pentru activitatile de asigurari generale si de viata (incluzand rascumpararile partiale si totale si maturitatile) au inregistrat o valoare de circa 3,67 miliarde lei in semestrul I 2021, reprezentand circa 57% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul semestrului I 2021.

Rata combinata a daunei calculata pe date cumulate pentru toate clasele de asigurari generale a inregistrat o valoare supraunitara (120,63%) in semestrul I 2021, in crestere comparativ cu valoarea inregistrata in semestrul I 2020 (103,54%), pe fondul cresterii atat a ratei daunei, cat si a ratei cheltuielilor.

La finalul lunii iunie 2021, valoarea totala a rezervelor tehnice brute constituite de societatile de asigurare se situa la un nivel de peste 20 miliarde lei, in crestere cu 16% fata de finalul lunii iunie 2020 (aproximativ 18 miliarde lei). Din valoarea totala a rezervelor tehnice brute, 57% reprezinta rezerve constituite pentru asigurarile generale, in timp ce 43% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurari de viata.

Coeficientul de lichiditate este in scadere la finalul primului semestru al anului 2021 comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior atat pentru activitatea de asigurari generale, cat si pentru activitatea de asigurari de viata. Potrivit ultimelor raportari, la 30 iunie 2021 coeficientul de lichiditate al unei societati de asigurare a fost de 0,76, iar pentru luna iulie valoarea acestuia a scazut la 0,71. Societatea respectiva, autorizata si reglementata de ASF, se afla in monitorizare pentru verificarea planului privind modul de restabilire a indicatorului de lichiditate, avand termen maxim pentru restabilirea acestui indicator data de 30 septembrie 2021.

La finalul primului semestru al anului 2021, atat valoarea activelor, cat si cea a obligatiilor societatilor de asigurare (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au inregistrat cresteri comparativ cu valorile inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent. Activele totale au crescut cu 7% la nivelul intregii piete a asigurarilor, iar datoriile totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 8% la 30 iunie 2021 comparativ cu valoarea inregistrata in primul semestru din anul anterior.

Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurarile generale si asigurarile de viata s-au situat la o valoare de 4,31 miliarde lei in semestrul I 2021, reprezentand circa 67% din volumul total de prime brute subscrise de societatile de asigurare, valoare in crestere cu circa 13% fata de aceeasi perioada a anului 2020 (3,80 miliarde lei). Ponderea veniturilor din activitatea de intermediere in volumul de prime intermediate la nivelul pietei de brokeraj in asigurari a fost de 18,32%, pe segmentul asigurarilor generale acesta fiind de 17,28%, iar pe segmentul asigurarilor de viata fiind de 45,02%.

La 30 iunie 2021 activau pe piata asigurarilor 27 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 14 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita.

Raportul ASF poate fi gasit AICI.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata de brokeraj a urcat cu 13,37% in S1 2020. Vezi TOPUL brokerilor pe clase de asigurari!