1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata asigurarilor in 2020. TOPUL ...

Piata asigurarilor in 2020. TOPUL jucatorilor!

Asiguratorii au cumulat in anul 2020 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 11,5 miliarde lei, volum in crestere cu aproximativ 4,6% fata de cel inregistrat in anul anterior, conform raportului publicat joi de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Vezi cum s-a schimbat clasamentul fata de anul precedent!

Din total:
- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale sunt in valoare de circa 9,28 miliarde de lei, in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de aproximativ 2,22 miliarde de lei, in scadere cu 1,6% comparativ cu anul anterior.

Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF.

Cresterea ponderii primelor brute subscrise (PBS) pentru asigurarile generale in volumul total de PBS de societatile autorizate si reglementate de ASF in anul 2020 comparativ cu 2019 a avut loc pe fondul cresterii PBS pentru activitatea de asigurari generale (+6,3%), concomitent cu o usoara scadere a valorii subscrierilor pentru activitatea de asigurari de viata (-1,6%).


Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului), reprezinta aproximativ 71% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 57% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in anul 2020.

Desi segmentul asigurarilor de viata a inregistrat o scadere usoara fata de anul anterior, comparativ cu 2016 - 2018, volumul primelor brute subscrise continua sa se afle la valori mai ridicate, depasind nivelul de 2,2 miliarde lei in anul 2020, fiind sustinut de o crestere cu 1,6% a subscrierilor pentru clasa C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, ce reprezinta circa 65% din totalul subscrierilor pentru asigurarile de viata. Astfel, scaderea modesta a activitatii de asigurari de viata a fost imprimata de reducerea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, ce detine o pondere de 27% in totalul PBS pentru activitatea de asigurari de viata.

Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze dinamici pozitive si in anul 2020, cu un volum al subscrierilor de peste 451 milioane lei, in crestere cu aproximativ 18% fata de anul precedent, majorandu-si ponderea in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF la 3,9% de la 3,5% in 2019.

Contextul actual, marcat de incertitudini sporite cu privire la evolutia viitoare a activitatilor economice, amplificate de efectele negative ale pandemiei de COVID-19, a determinat cresterea interesului pentru asigurarile de garantii (clasa A15). Asigurarile de garantii au inregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 465 milioane lei in anul 2020, in crestere cu 68% fata de anul precedent, aducandu-si, astfel, aportul la tendinta de diversificare a pietei asigurarilor din Romania.

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris in anul 2020 in baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul Romaniei, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste 1 miliard lei (8,16% din totalul primelor brute subscrise in Romania de societatile locale autorizate de ASF si de sucursalele asiguratorilor autorizati in alte state membre UE).

O vulnerabilitate a pietei de asigurari din Romania ramane gradul ridicat de concentrare atat din perspectiva expunerii fata de principalele clase de asigurare, cat si din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piata detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare. Se observa continuarea cresterii concentrarii pe piata RCA din Romania, primii doi asiguratori (City Insurance si Euroins) detinand o cota de piata cumulata de circa 75%.

Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF in anul 2020 (11,5 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 355 milioane lei, reprezentand aproximativ 3% din volumul total al primelor subscrise, in crestere cu aproximativ 38% comparativ cu anul anterior (circa 257 milioane lei).

Despagubirile brute platite de societatile de asigurare pentru activitatile de asigurari generale si de viata (incluzand rascumpararile partiale si totale si maturitatile) au inregistrat o valoare de circa 6,93 miliarde lei in anul 2020, reprezentand circa 60% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul anului 2020. Se observa o atenuare a ritmului de crestere a valorii despagubirilor brute platite in perioada de referinta fata de dinamicile anuale inregistrate in perioadele anterioare.

Rata combinata a daunei calculata pe date cumulate pentru toate clasele de asigurari generale a inregistrat o valoare supraunitara (105,79%) in anul 2020, insa se observa mentinerea tendintei de scadere fata de anul anterior (109,45%). Aceasta evolutie a avut loc pe fondul reducerii ratei daunei si a mentinerii ratei cheltuielilor la un nivel relativ similar cu cel inregistrat in anul anterior.

La finalul lunii decembrie 2020, valoarea totala a rezervelor tehnice brute constituite de societatile de asigurare se situa la un nivel de peste 18 miliarde lei, in crestere cu 6% fata de sfarsitul anului 2019 (17.825.299.639 lei). Din valoarea totala a rezervelor tehnice brute, 55% reprezinta rezerve constituite pentru asigurarile generale, in timp ce 45% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurari de viata.

Si in anul 2020 indicatorii de solvabilitate la nivelul agregat al pietei asigurarilor au continuat pe un trend ascendent. Ratele SCR si MCR calculate la nivelul pietei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital au inregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pietei s-a situat la un nivel de 1,89, iar rata MCR la o valoare de 4,66.

La finalul lunii decembrie a anului 2020, atat valoarea activelor, cat si cea a obligatiilor societatilor de asigurare (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au inregistrat modificari comparativ cu valorile inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent. Activele totale au crescut cu 8%, iar datoriile totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 7% in anul 2020 comparativ cu valoarea inregistrata in anul anterior.

Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurarile generale si asigurarile de viata s-au situat la o valoare de 7,86 miliarde lei in anul 2020, in crestere cu 9,1% fata de anul anterior. Ponderea veniturilor din activitatea de distributie in volumul de prime distribuite la nivelul pietei de brokeraj in asigurari a fost de 17,74% (comision mediu), pe segmentul asigurarilor generale acesta fiind de 17,77%, iar pe segmentul asigurarilor de viata fiind de 43,49%.

La 31 decembrie 2020 activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata (AV) si 6 au practicat activitate compozita.

Clasamentul jucatorilor

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In anul 2020, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 28 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2020.

Primul loc in piata (asigurari generale + asigurari de viata) este detinut de CITY Insurance, cu o cota de piata de 20,07%, urmat de OMNIASIG VIG (12,03%) - care a urcat o pozitie fata de anul 2019, in timp ce ALLIANZ-TIRIAC (11,43%) a coborat pe locul trei.

EUROINS Romania (11,40%) si GROUPAMA Asigurari (9,29%) s-au mentinut pe pozitiile patru si cinci, la fel ca in anul 2019.

Top 10 este completat de NN Asigurari de Viata (7,42%), ASIROM VIG (5,51% - a urcat o pozitie fata de 2019), GENERALI Romania (5,39% - a coborat o pozitie), BCR Asigurari de Viata (3,24% - a urcat un loc) si UNIQA Asigurari (3,21% - a coborat un loc fata de 2019).Prime brute subscrise pentru asigurari generale

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in anul 2020, a fost de 9.281.000.982 lei, in crestere cu 6,3% fata de 2019. Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 8.871.747.032 lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.


In anul 2020, ponderea acestor trei clase este de aproximativ 84% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale:
- A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de 4.188.084.460 lei, reprezentand 45% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu circa 5,1% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 2.414.208.058 lei, reprezentand circa 26% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in anul 2020 o crestere cu aproximativ 4,2% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de 1.234.749.741 lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu circa 5,9% fata de 2019.Prime brute subscrise pentru asigurari de viata

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat o valoare de 2.219.478.274 lei in anul 2020, in usoara scadere, cu circa 1,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, s-a mentinut si la finalul anului 2020 un grad mare de concentrare, astfel ca 5 societati au detinut o pondere de circa 81% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 1.788.478.677 lei.Din analiza in dinamica se desprind urmatoarele concluzii:
- Clasa C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, ce reprezinta circa 65% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat in anul 2020 o crestere usoara (+1,6%) fata de anul anterior;
- Clasa C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, ce reprezinta 27% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat o scadere cu 11,6% fata de 2019.La nivelul intregii piete de asigurari, numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul anului 2020 a fost de 16.220.803, in crestere fata de anul precedent cu aproximativ 4,8%. Numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul anului 2020 pentru asigurarile generale reprezinta circa 91% din numarul total de contracte. Numarul de contracte in vigoare la finalul anului 2020 pentru activitatea de asigurari generale a inregistrat o crestere cu circa 6,4% comparativ cu anul anterior, in timp ce numarul contractelor in vigoare pentru AV a scazut cu aproximativ 8,9%.Raportul ASF poate fi analizat aici.

Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata de brokeraj a crescut cu 9,1% in 2020. Vezi clasamentul brokerilor!