1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Pericolul de la volan despre care nu vorbim

Cand vine vorba despre factorii care cresc riscul unui accident rutier, viteza excesiva, distragerea atentiei sau consumul de bauturi alcoolice sunt printre cei mai cunoscuti. Mai exista, insa, un risc despre care se vorbeste mai putin, dar care este la fel de periculos si ale carui efecte sunt comparate cu cele ale sofatului sub influenta alcoolului.

Este timpul sa vorbim despre oboseala la volan.

Conform statisticilor, 1.500 de oameni mor in fiecare an, in lume, in accidente rutiere provocate de soferii obositi, care adorm la volan. Mai mult, accidentele provocate de oboseala au o probabilitate de doua ori mai mare sa fie fatale comparativ cu alte tipuri de accidente, deoarece, in astfel de momente, soferii nu mai iau niciun fel de masuri evazive: nu poti pune frana daca esti adormit.

De altfel, efectele oboselii la volan sunt comparabile cu cele ale conducerii sub influenta alcoolului. Studiile arata ca sa conduci dupa ce ai fost treaz 18 ore la rand este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,05%. Daca ai fost treaz timp de 24 de ore si conduci - de exemplu, te urci la volan dupa ce nu ai dormit deloc o noapte - e ca si cand ai avea o alcoolemie de 0,10%.

Tocmai de aceea, editia a IV-a a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! se va concentra pe impactul oboselii la volan si masurile pe care soferii le pot lua pentru a reduce efectele acestui risc. Proiectul debuteaza pe 10 iulie a.c.

Orice forma de sustinere ajuta! Asa ca, daca si tu crezi in cauza acestei campanii, nu ezita sa dai share si sa distribui in toate formele posibile mesajele sale. Fii alaturi de noi!

Site-ul oficial: www.treazlavolan.ro

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/treazlavolan/

Contul de Instagram: https://www.instagram.com/treazlavolan/