1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Pensiile ocupationale risca sa ...

Pensiile ocupationale risca sa ramana un proiect neterminat

Pensiile private ocupationale - Pilonul IV reprezinta o schema de pensie optionala prin intermediul careia angajatorii pot asigura beneficii suplimentare angajatilor, in timpul activitatii lor, sub forma unei contributii la fond, in vederea obtinerii de catre acestia a unei pensii ocupationale.

BCR Pensii este prima companie din Romania care a fost autorizata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca administrator de fonduri de pensii ocupationale Pilon IV.

Pilonului IV are o clauza de vesting, care presupune ca angajatii devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu conditia ca raportul in baza caruia au fost platite respectivele contributii de catre angajator sa fie inca in vigoare.

"Exista si o problema legata de lipsa totala a unei deductibilitati fiscale pentru Pilonul IV: pensii private ocupationale, fiind nou venit in sistemul de pensii private, si pana nu se vor stabili limite de deductibilitate fiscala, acesta risca sa ramana un proiect neterminat, fiind doar anuntat, pentru ca nu exista stabilit un plafon de deductibilitate fiscala pentru cei care vor sa contribuie", a declarat Radu CRACIUN, in cadrul conferintei APAPR de miercuri, 15 iunie a.c..

In acest moment, BCR Pensii este singura societate din Romania autorizata pentru a oferi Pilonul IV companiilor publice sau private. BCR Pensii administreaza active nete de peste 6,6 miliarde lei si are peste 857.000 de participanti (date cumulate pentru FPAP BCR si FPF BCR PLUS, valabile la 31.12.2021 si preluate de pe site-ul ASF).

Pilonul IV vine in completarea celor trei piloni de pensii din Romania: Pilonul I - pensia publica de la stat, Pilonul II - sistemul de pensii obligatorii administrate privat, si Pilonul III - sistemul de pensii facultative administrate privat.

Orice participant la fondurile administrate de BCR Pensii isi poate verifica valoarea activului personal de pensie si istoricul contributiilor sale prin contul online gratuit 24 Pensie (https://www.24pensie.ro/).