1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
PAID a depasit borna de 1,9 ...

PAID a depasit borna de 1,9 milioane de locuinte asigurate

Numarul politelor PAD - asigurarea obligatorie a locuintei - a depasit pentru prima data pragul de 1,9 milioane la nivel national, potrivit datelor PAID Romania (Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale).

"Mai avem insa mult pana departe, pentru ca in continuare 4 din 5 locuinte sunt neasigurate iar 7,4 milioane de familii inca sunt expuse riscului de a ramane fara nimic in cazul unui dezastru natural major", au precizat reprezentantii PAID.

De ce este obligatorie asigurarea locuintei impotriva dezastrelor naturale?

- pentru ca statisticile si studiile de specialitate arata ca Romania este expusa riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Pentru ca bugetele locale si de stat acopera infrastructura critica, fie ca-i vorba de spitale, scoli sau alte cladiri administrative.

- pentru ca PAD este un produs social, accesul la asigurarile facultative fiind limitat pentru persoanele din categoriile vulnerabile,

- si mai ales pentru ca, pe principiul solidaritatii sociale, avem nevoie de un fond de asigurare la care sa participe toti proprietarii de locuinte, pentru ca oricine, oricand, oriunde, poate fi afectat de cutremur, alunecare de teren sau inundatii.

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.
Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Nerespectarea de catre proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligatiei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale se poate sanctiona cu amenda de la 100 la 500 lei de catre primariile pe raza carora se afla locuinta in cauza.