La inchiderea zilei de vineri, 23 aprilie, in baza de date PAID figurau 1.803.749 polite in vigoare.

"Suntem constienti de importanta strategica a muncii pe care o depunem, iar acest lucru ne ambitioneaza! Chiar daca este doar un rezultat instantaneu valabil pentru inchiderea zilei de vineri 23 aprilie, noi ne bucuram sa vedem clienti responsabili si distribuitori implicati! Si va invitam sa fiti alaturi de noi pentru ca suntem uniti de aceeasi responsabilitate si suntem pregatiti sa reconstruim impreuna", a adaugat Cosmin TUDOR.
La sfarsitul lunii martie 2021, la nivel national, erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) 1.789.198 de locuinte, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.
Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna martie 2021, pentru apartamente, respectiv 1.067.741, in timp ce pentru case erau valabile 721.457 polite.
Conform datelor publicate pe site-ul PAID, 75% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 25% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 94,7% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 5,3% pentru locuintele de tip B.
PAID Romania a achitat, in primele trei luni din 2021, despagubiri in valoare de 1.127.434 lei.
PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.
Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Nerespectarea de catre proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligatiei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale se poate sanctiona cu amenda de la 100 la 500 lei de catre primariile pe raza carora se afla locuinta in cauza.
Unele primarii din tari au transmis populatiei notificari privind obligativitatea asigurarii locuintelor. Printre acestea se numara Primariile din Orasul Pantelimon si din Arad.