1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Aradenii, notificati cu privire la ...

Aradenii, notificati cu privire la obligatia de a-si asigura locuintele

Proprietarii de locuinte, dar si asociatiile de proprietari din municipiul Arad vor primi notificari referitoare la obligatia de a-si asigura impotriva dezastrelor naturale (prin polita PAD), toate constructiile cu destinatia de locuinta.

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

"Incepand cu data de 28 ianuarie 2021, politistii locali cu atributii in domeniul evidentei persoanelor au demarat actiunea de notificare a persoanelor fizice/juridice/asociatiilor de proprietari din municipiul Arad privind obligatia de a-si asigura impotriva dezastrelor naturale, toate constructiile cu destinatia de locuinta, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale", a transmis, luni, Directia Generala Politia Locala Arad.

Nerespectarea prevederilor Legii nr. 260/2008, republicata, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, respectiv a obligatiei de asigurare a locuintelor, se sanctioneaza de catre agentii constatatori din cadrul Directiei Generale Politia locala Arad cu amenda de la 100 la 500 lei.

Atat in cazul constructiilor avand destinatia locuinta aflate in coproprietate, cat si in cazul condominiilor, se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte.

Nu intra sub incidenta prezentei legi anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.

Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa, fie in mod direct intre PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor S.A.) si proprietarul locuintei, fie prin mijlocirea societatilor de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa.

Dovada existentei asigurarii obligatorii PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale), in cazul controalelor efectuate de autoritatile abilitate, o constituie polita de asigurare PAD, a carei valabilitate este de 12 luni, precizeaza Directia Generala Politia Locala Arad.

Primele obligatorii, sunt echivalentul in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data efectuarii platii, a sumelor:

- 20 euro, pentru locuintele de tip A (constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic);
- 10 euro, pentru locuintele de tip B (constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

In situatia schimbarii proprietarului unei locuinte care este asigurata obligatoriu si prima a fost achitata integral, PAD ramane valabila pana la data trecuta in contract. Persoana care devine proprietara a unei locuinte neasigurate, este obligata sa contracteze o PAD, in termen de 5 zile lucratoare de la data autentificarii titlului de proprietate.

La nivel national, 1.753.520 de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul anului 2020, in crestere usoara fata de anul anterior, potrivit PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in decembrie 2020, pentru apartamente, respectiv 1.041.758, in timp ce pentru case erau valabile 711.762 polite.

Gradul de cuprindere in asigurare a fost, in decembrie 2020, de 19,28%.

In 2020, PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale a platit un volum de daune de circa 5,66 milioane de lei, cu 6% mai mare comparativ cu anul anterior, cand a achitat 5,35 milioane de lei, potrivit datelor transmise de companie la solicitarea 1asig.ro. Vezi care sunt judetele in care s-au platit cele mai mari daune!

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Cate locuinte erau asigurate prin polita PAD la finalul anului 2020?
Asigurarea obligatorie a locuintei: TOP judete si regiuni cu cele mai multe locuinte protejate
Asigurarea locuintei: Top judete cu cele mai mari daune achitate de PAID Romania in 2020!