1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Nu doar soferii

Peste 1.000 de persoane au murit in cele aproape 3.000 de accidente rutiere grave care au avut loc in primele 8 luni din 2022. Scaderea, atat a numarului de accidente, cat si a numarului de persoane decedate fata de 2021, desi exista, nu este suficienta, tinand cont de faptul ca Romania este tara cu rata cea mai mare a deceselor din accidente rutiere din Uniunea Europeana si de faptul ca nimeni nu ar trebui sa isi piarda viata in accidente rutiere.

Din prisma numarului - si, mai ales, a `periculozitatii' vehiculelor conduse (pentru un pieton, biciclist, utilizator de trotineta sau motociclist impactul cu un autovehicul este semnificativ mai periculos decat daca situatia este inversata) - conducatorii auto reprezinta principalii participanti la trafic si cei perceputi drept avand cea mai mare responsabilitate.

Insa, conform datelor IGPR, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave inregistrate in primele 8 luni ale anului 2022 nu se limiteaza, din pacate, doar la actiunile soferilor. Pe primul loc in topul cauzelor raman, la fel ca in anii precedenti, depasirea regimului legal de viteza, respectiv indisciplina pietonilor. Abaterile biciclistilor, reprezinta o alta cauza principala care conduce la producerea de accidente rutiere soldate cu morti si raniti.

Da, soferii trebuie sa fie intotdeauna prudenti si sa respecte regulile de circulatie. Dar nu doar soferii trebuie sa fie responsabili in trafic. Nu doar soferii trebuie sa respecte legislatia rutiera. Fiecare participant la trafic trebuie sa imparta drumul in siguranta cu ceilalti.

Tocmai de aceea, editia din acest an a campaniei de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! se adreseaza tuturor participantilor la trafic. Sub tema "Imparte drumul!", proiectul prezinta obligatiile pe care le are fiecare participant la trafic. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro. Vrei sa te alaturi campaniei? Da-ne follow pe social media:

- Facebook: Facebook.com/treazlavolan si Grupul Treazlavolan

- Instagram: Instagram.com/treazlavolan

- TikTok: https://www.tiktok.com/@treazlavolan