Buletin informativ de asigurari.
Nr. 472 - 28 iulie 2021
Editorial
Despre responsabilitate individuala

Cu o valoare a daunelor asigurate situata intre 4 - 5 miliarde de euro si pierderi economice cel putin duble, recentele inundatii din Germania scot la iveala un deficit de protectie substantial. Astfel, doar 46% dintre locuinte au acoperire impotriva efectelor ploilor torentiale si inundatiilor, potrivit AM Best care citeaza GDV - Asociatia Asiguratorilor Germani.

In urma cu doi ani, un studiu Swiss Re arata ca un motiv pentru care locuintele nu au o asigurare care sa acopere riscurile naturale este faptul ca populatia considera acordarea de ajutoare de stat in urma unui eveniment meteo extrem un fapt normal si de la sine inteles.?

ContinuareInterviu

Evolutia pietei de asigurari si cum a fost influentata aceasta de pandemia de COVID-19, viitorul distributiei in asigurari, noile cerinte ale consumatorilor - sunt doar cateva dintre subiectele dezbatute intr-un interviu XPRIMM de catre Cristian ROSU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Cristian ROSU, ASF: Obiectivul nostru este consolidarea stabilitatii pietei si cresterea lichiditatii societatilor

XPRIMM: A trecut mai bine de un an de la declansarea pandemiei COVID-19. Cum ati descrie evolutia asiguratorilor si a brokerilor in 2020 si in T1 2021?
Cristian ROSU: Datele la nivelul UE, centralizate si publicate de EIOPA din raportarile Solvabilitate II pentru trimestrul IV 2020, arata ca piata asigurarilor nu a fost afectata semnificativ din punct de vedere al activelor si al primelor subscrise, ramanand stabila. Piata locala nu se abate semnificativ de la aceasta evolutie, ba chiar as putea spune ca structura ei actuala, dominata de asigurarile generale si nu de cele de viata, care sunt majoritare la nivel european, a influentat evolutia ei pozitiva.
Astfel, asiguratorii din UE consemneaza o crestere a activelor totale cu 3%, o crestere nesemnificativa a subscrierilor din asigurari directe generale, insa o scadere considerabila, cu 10%, a subscrierilor pe segmentul asigurarilor de viata, astfel ca, per total, piata europeana a fost in scadere. Pe de alta parte, in Romania vorbim despre o crestere cu 5% a subscrierilor la asigurari generale, conform acelorasi date agregate in euro de EIOPA, concomitent cu o scadere cu 5% pe segmentul asigurarilor de viata, dar datorita structurii, avem per total de o crestere cu 3%. In ceea ce priveste activele, conform bilantului SII, inregistram o crestere cu 6%, fata de 3% la nivel european.


Continuare

Tendinte

Potentiale riscuri si vulnerabilitati pe piata asigurarilor
by Andreea RADU, 2021-07-28

Gradul ridicat de concentrare continua sa reprezinte o vulnerabilitate pentru piata locala de asigurari. De asemenea, riscul de solvabilitate si cel de lichiditate au crescut, pe fondul ajustarilor efectuate de ASF in ceea ce priveste indicatorii aferenti societatii CITY Insurance, reiese din Raportul privind stabilitatea pietelor financiare nebancare, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.


Continuare

Job

Recomandari

ERGO

DESTINE Broker

DAW Broker

Revista PRIMM

XPRIMM Insurance Reports

XPRIMM Insurance Reports
 
Publicatii de analiza a pietelor de asigurari pentru 32 de state din regiunile ECE, SEE si CIS.

Orice informatie publicata in acest buletin informativ poate fi preluata cu specificarea sursei. Abonamentul la Buletinele de Asigurari XPRIMM Stiri, Info, Special si Job este GRATUIT!