1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Noile tarife de referinta pentru ...

Noile tarife de referinta pentru politele RCA, in functie de varsta soferilor si masini! Modificarile sunt generate de daunalitate

Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a publicat, pe 10 aprilie a.c., tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), acestea fiind in usoara crestere pentru mai multe categorii de soferi si masini, comparativ cu tarifele anuntate anterior. Aceste modificari sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii.

"Din analiza tarifelor publicate astazi remarcam faptul ca nu exista variatii semnificative fata de cele anterioare, ceea ce ne indica o stabilitate la nivelul pietei. Vorbim de evolutii marginale, normale pentru o piata libera. Ne uitam cu mare atentie la tarifele de pe piata RCA si suntem pregatiti sa adoptam toate masurile legale pentru a preintampina eventualele dezechilibre pe acest segment", a declarat Cristian ROSU, Vicepresedintele ASF.

Conform acestuia, modificarile tarifelor de referinta estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii in perioadele de referinta luate in considerare in cadrul celor doua exercitii de calcul.
Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta - Ernst & Young Assurance Services SRL - in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA.

Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata. Ele sunt calculate in conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.

PERSOANE FIZICE

Conform calculelor realizate de XPRIMM Publications, tarifele de referinta pentru autoturismele detinute de persoane fizice au cresteri, fata de cele anuntate in octombrie 2019, cuprinse intre 1% si 7,7%, dupa cum puteti observa in tabelul de mai jos:


Alte vehicule:

PERSOANE JURIDICE

Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - persoane juridice:


Autovehicule pentru transportul bunurilor - persoane juridice:


Remorci si semi-remorci - persoane juridice:


Tractoare rutiere - persoane juridice:


Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride
si ATV-uri, cu sau fara atas - persoane juridice:


Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc. - persoane juridice:


Tarifele de referinta pe fiecare categorie de autovehicul si de asigurat pot fi consultate aici.