1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Mens sana in corpore sano

Asa cum ne aminteste o zicala latina, sanatatea inseamna, de fapt, un tot unitar. Minte si corp. Nu putem vorbi despre sanatatea fizica daca nu luam in considerare si sanatatea mintala.

De exemplu, dincolo de efectele directe asupra sanatatii, pandemia COVID-19 a generat si un puternic stres emotional, care a pus presiune asupra sanatatii mintale si fizice. Aceste efecte negative vor ramane si dupa incheierea pandemiei si trebuie combatute printr-o responsabilitate individuala mai mare in ceea ce priveste sanatatea, manifestata atat printr-o atentie mai mare la stilul de viata si obiceiurile sanatoase, cat si preventie medicala.

Editia din 2022 a studiului "Mind Health and Wellbeing" realizat de AXA, la care au participat peste 11.000 de persoane, a identificat probleme de prioritizare privind propria sanatate mintala si necesitatea imperativa de a creste gradul de constientizare privind solutii de preventie. 36% din respondenti au declarat ca pandemia le-a crescut abilitatea de a face fata situatiilor dificile. Cu toate acestea, doar 44% au declarat ca s-au simtit fericiti sau au avut experiente care sa le aduca bucurie in ultimul an.

De asemenea, un studiu publicat de APA - Asociatia Americana de Psihologie, realizat in februarie 2021, in Statele Unite ale Americii, a aratat ca sanatatea fizica a oamenilor tinde sa fie in declin ca urmare a stresului generat de pandemie, multi participanti raportand cresteri sau scaderi mari in greutate, cresterea cantitatii de alcool consumate si tulburari de somn de la inceperea pandemiei. Nu in ultimul rand, un alt studiu, realizat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica Mailman din cadrul Universitatii Columbia indica o prevalenta crescuta la nivel global atat a depresiei, cat si a anxietatii in timpul pandemiei COVID-19.

In mod similar, nu putem vorbi de sanatate daca nu discutam si despre solutii care sa creasca accesul la servicii medicale si la actiuni de preventie. Tocmai de aceea, campania nationala "Luna Asigurarilor de Sanatate" reuneste atat informatii de baza despre asigurarile de sanatate, cat si sfaturi pentru un stil de viata sanatos. Fii alaturi de noi!