1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Masinile autonome - Cand si cum, nu daca...

Copii fiind, am fost invatati sa nu ne urcam in masina cu un strain... Astazi, facem acest lucru in mod frecvent, folosind platformele de car-sharing din ce in ce mai numeroase. Iar intr-un viitor nu foarte indepartat, ne vom urca intr-o masina fara nici un sofer.

Incepand cu septembrie 2022, masinile autonome vor putea circula pe anumite segmente ale drumurilor publice din Franta. Aceasta decizie, anuntata la inceputul lui iulie, vine sa completeze deschiderea drumurilor publice pentru astfel de autovehicule anuntata de Germania si Marea Britanie.

De altfel, potrivit unei estimari Oliver Wyman, pana in 2030, 20% dintre vehiculele utilizate la nivel global vor fi autonome.

In ceea ce priveste industria asigurarilor, efectul masinilor autonome este dificil de anticipat.

Asiguratorii ar putea ajunge sa vanda mai putine polite de asigurare sau sa despagubeasca mai putine accidente, dar cu cat masinile sunt mai avansate din punct de vedere tehnologic, cu atat repararea lor este mai scumpa.

Alte efecte ar putea fi legate de cine este vinovat in cazul producerii unui accident: astfel, legislatia ar putea stabili ca producatorii de masini si de software sa preia responsabilitatea. Astfel, o parte din subscrierile realizate pe segmentul asigurarilor auto, ar putea fi transferate catre politele de raspundere comerciala.

Oricum, este de asteptat ca mixul de produse al asiguratorilor sa treaca prin schimbari fundamentale in urma acestei tranzitii de la masinile clasice la cele autonome, iar ecosistemul asigurarilor sa arate radical diferit in urmatorii 10 ani.

Dar pana atunci, pentru ca suntem doar la o zi distanta de debutul Campaniei "Treaz la Volan", o cifra desprinsa dintr-un raport al Comisiei Europene - aproximativ 95% din accidentele rutiere implica eroarea umana - avand ca efect pierderea a mii de vieti. Astfel, aparitia vehiculelor autonome pot reduce aceste numere in mod semnificativ si pot contribui la imbunatatirea sigurantei rutiere.

Pana atunci insa, nu uitati ca siguranta noastra tine de fiecare dintre noi. Sa ramanem deschisi la avantajele pe care ni le ofera tehnologia, dar si responsabili pentru tot ceea ce tine de noi.