1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
MIPE: 534 de proiecte in valoare ...

MIPE: 534 de proiecte in valoare de 40 miliarde de euro urmeaza sa fie lansate in 2023

In 2022, Romania a primit aprobarea Acordului de Parteneriat si a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduc Romaniei 46 de miliarde de euro. De asemenea, simultan, implementeaza Planul National de Redresare si Rezilienta, in cadrul caruia sunt disponibile resurse in cuantum total de 29,2 miliarde, alocate pe cele 15 componente, transpuse prin mai multe reforme si investitii.

Programele prevad alocari financiare aferente unor investitii de importanta strategica pentru Romania si, in acest context, procedurile de accesare a fondurilor trebuie sa fie adaptate la nevoile reale ale beneficiarilor astfel incat sa fie asigurat accesul facil si flexibil al acestora la fondurile externe nerambursabile.

MIPE lanseaza un calendar consolidat al apelurilor de proiecte in 2023, pentru programele cu finatare din fonduri europene, care sa permita o corelare a diferitelor surse, atat din Politica de Coeziune 2021-2027, cat si din PNRR.

"Fie ca vorbim despre proiecte de infrastructura atat de necesare Romaniei pentru dezvoltare pe termen lung, fie ca vorbim de marile servicii publice de educatie si sanatate, fie ca aducem in discutie mediul de afaceri sau investitiile in resursele umane, toate acestea sunt dovezi clare ca fondurile europene nu lasa pe nimeni in urma. Suntem intr-un moment in care avem oportunitati istorice si avem ocazia unui nou inceput. Iar pentru a valorifica aceste oportunitati la maxim trebuie sa avem grija ca greselile trecutului sa nu se repete. Asta inseamna transparenta si asigurarea predictibilitatii, printr-un calendar de lansari la nivel de program pentru beneficiari, astfel incat sa se previna eventuale suprapuneri de apeluri cu aceeasi tematica in perioade similare de timp. Este un pas firesc, din respect pentru toti actorii implicati, pentru ca orice beneficiar din tara sa poata verifica unde si cand se lanseaza un apel de proiecte, ce trebuie sa urmareasca si cum poate accesa fondurile europene. Aceasta resursa vitala pe care o avem la dispozitie a parut de multe ori o himera, tocmai de aceea, prin masurile pe care le pregatim, vrem sa fim siguri ca in anii ce ii avem in fata vom aduce banii europeni aproape de oameni", a transmis ministrul Marcel BOLOS.

Pentru Politica de Coeziune 2021-2027 sunt disponibile finantari in valoare totala de 46 miliarde de euro Euro, pentru cele 16 programe aprobate penru perioada de programare 2021-2027 (8 programe nationale si 8 programe regionale).

In Planul National de Redresare si Rezilienta vor fi 44 de apeluri de proiecte, in valoare de 4,27 miliarde de euro, iar 246 de apeluri, in valoare de 16,4 miliarde de euro, vizeaza autoritatile publice locale, pentru infrastructura de transport, educatie si sanatate.

Printre obiectivele urmarite la nivel national in urma lansarii acestor apeluri se numara 632 km de drumuri noi sau reabilitate, 6.977 km conducte noi sau optimizate pentru reteaua de apa si canalizare, 7 spitale judetene noi sau reabilitate si sali noi de clasa pentru 128.000 de elevi.

Realizarea demersurilor la nivelul fiecarei autoritati de management pentru imbunatatirea planificarii interventiilor la nivel de program va asigura transparenta si predictibilitate in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Astfel, va exista suficient timp pentru implementarea in bune conditii a proiectelor si pentru aplicarea prevederilor referitoare la achizitiile publice, a cerintelor de eligibilitate si pentru realizarea indicatorilor de realizare si de rezultat asumati la nivel de program.

Pentru facilitarea accesului la fonduri europene, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a publicat in consultare un proiect de ordonanta de urgenta menit sa raspunda nevoii de simplificare si de abordare unitara in procesul de implementare a Politicii de coeziune 2021-2027, care cuprinde un numar dublu de programe si introduce in sistemul de management si control, atat autoritati din cadrul administratiei publice centrale, precum si, urmare a procesului de descentralizare, autoritati de management instituite in cadrul agentiilor de dezvoltare regionala care gestioneaza programele regionale.