1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
La ce sa fii atent cand iti alegi ...

La ce sa fii atent cand iti alegi un fond de pensii private

"La alegerea unui fond de pensii Pilon II sau Pilon III trebuie sa tinem cont de profilul nostru de risc, de costurile aferente activitatii de administrare, precum ti de experienta sau renumele companiei care administreaza fondul de pensii private", a transmis ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Pilon II

Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 87,104 miliarde de lei, in septembrie 2021, iar valoarea activului net era de 87,061 miliarde de lei.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,732 milioane de participanti. Conform datelor ASF, de la inceputul colectarii in sistem au fost virate contributii pentru 7,627 milioane de participanti.

In luna iulie 2021, au fost virate contributii pentru 3,871 milioane de participanti, iar pentru 3,841 milioane nu au fost virate contributii.

Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN ti Vital.

Pilonul III

Cele 10 fonduri de pensii facultative (Pilon III) aveau active toatele in valoare de 3,32 miliarde de lei, la final de septembrie 2021, si active nete de peste 3,32 miliarde de lei.

Fondurile de pensii facultative aveau 553.775 de participanti in septembrie 2021, conform ASF.

Pe Pilonul III sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil.