1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Invazia dinozaurilor. RCA la minut, cu de toate...

Sunt cateva teme majore care au iesit la suprafata in majoritatea conferintelor FIAR, multe dintre ele in premiera absoluta.

S-a discutat astfel despre ce inseamna digitalizare in asigurari; am vazut printre primele start-up-uri romanesti din zona InsurTech; s-a spus, destul de clar, unde si ce ar trebui facut pentru viitorul industriei de profil de aici si despre cum autoreglementarea poate fi o solutie. Tot in acest cadru, pentru prima data, in multi ani, s-a afirmat raspicat ca e nevoie de o noua generatie de produse de asigurare, de o simplificare a ofertei companiilor si a politelor si s-a vorbit despre ce vrea sau nu generatia Millenials. S-a discutat despre schimbare, despre cum trecutul risca sa ne inabuse, daca nu privim si nu traim in viitor. S-au pus probleme similare celor dezbatute la toate marile evenimente din Europa, semn ca, oricum ar sta lucrurile, nu suntem prea departe de adevar.

Toate acestea sunt idei si concepte relativ noi in toate economiile similare la care ne raportam - care insa au fost dezbatute si analizate din toate perspectivele, la Bucuresti, in Europa de Est. Cu bune si cu rele. Desigur, nuantele sunt cele care fac diferenta. Astfel, asigurarile de tip On-Demand (vezi detalii aici) translatate pe plaiurile mioritice, risca sa ia forma unui RCA pe 1 luna (ideea lui Stefan). Politele neconventionale au, pe termen scurt, sanse de succes la fel de mari ca o invazie a dinozaurilor (spune Victor) in timp ce, in acelasi registru, gestionarea daunelor auto printr-o aplicatie mobila este interesanta si intriganta, dar inca de domeniul SF (crede Viorel). Si, desi nimeni nu a spus-o, urmand acelasi tipar, pensiile private ar putea lua oricand forma unui C.A.R., iar - intr-un viitor utopic - statul s-ar putea ocupa de tot si toate mult mai bine decat zona privata, ca doar e cel mai bun administrator. :)

Tragand, insa, linie si facand o medie intre toate punctele de vedere, cel putin o idee ramane in efemera si putin interesanta istorie a pietelor financiare dambovitene: poate ca nu suntem inca unde ar trebui sau am spera. Poate ca inca invatam sa ne adaptam unei lumi globale, care inca ne mai mira. Poate ca nu intelegem exact ce vor consumatorii si de ce viitorul este in mainile lor - dar cu siguranta vom ajunge si in acest punct. Caci, asa cum istoria ne-a mai aratat, desi dinozaurii sunt inca printre noi, este doar o problema de timp...

Si, sa nu uitam niciodata: "Lumina electrica nu a aparut prin imbunatatirea continua a lumanarilor".Oren HARARI

Alexandru CIUNCAN
executiv@appa-asigurari.ro

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TITANICUL DIN ASIGURARI
Cum asiguram Lumina?
1984?
KODAK Asigurare-Reasigurare
Asigurari "la cerere". Cum arata viitorul?