1asig.ro
1asig.ro

Intre apa si foc

5 min. / 1.540 cuvinte
Harvey si Irma sunt doua nume auzite foarte des in ultima perioada, si nu in circumstante fericite. Cele doua uragane care au lovit zone importante din SUA in aceasta luna au provocat pagube estimate, deocamdata, la peste 290 de miliarde de dolari.

PROMO


De altfel, pierderile provocate doar de Harvey s-ar putea ridica la nivelul celor provocate in anul 2005 de Katrina, acesta fiind numit cel mai puternic uragan din ultimii 12 ani care a lovit Statele Unite ale Americii. Incadrat la categoria 4, Harvey a generat ploi torentiale si rafale de vant cu viteze de pana la 210 km/h in statul Texas, distrugand case, masini si provocand inundatii de amploare.

Daca in anumite parti ale lumii, furia naturii ia forma inundatiilor, in alte regiuni, aceasta se manifesta in flacari. Incendiile de padure fac ravagii atat pe continentul american, cat si in Europa. Saptamana trecuta, un incendiu de vegetatie din sudul Spaniei a dus la evacuarea a 400 de localnici din sapte orase ale provinciei Sevilla. Tot atunci, cel putin 80 de persoane au fost evacuate in urma unor incendii de vegetatie ce au distrus peste 750 de hectare de padure in Franta.

Mai mult, in momentul de fata, in orasul Los Angeles a fost declarata stare de urgenta, din cauza incendiilor de vegetatie care afecteaza peste 2.000 de hectare de teren, provocand evacuarea a sute de persoane. Iar din luna iulie si pana in prezent, provincia British Columbia din Canada se confrunta cu puternice incendii de padure, cele mai severe din istoria regiunii, care au condus la evacuarea a peste 46.000 de persoane.

Uraganele si incendiile de padure nu sunt, in momentul de fata, fenomene comune in tara noastra, insa Romania nu este ferita nici ea de impactul schimbarilor climatice care pot conduce la fenomene meteo extreme, asa cum sunt seceta sau furtunile severe, dovada fiind si cresterea temperaturii medii din tara noastra, accelerata in ultimele decenii. De furia naturii, oricat ne-am dori, nu putem scapa. Dar ne putem proteja, pe cat posibil, prin masuri preventive care sa ne permita sa o luam de la capat. In acest context, a cincea editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", le reaminteste romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii.

1.230 accesari