1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Interes crescut al investitorilor fata de piata de capital din Romania

Piata de capital din Romania continua sa inregistreze evolutii pozitive si in 2024, atingand noi maxime istorice, ceea ce reflecta nivelul semnificativ de interes si de incredere de care aceasta beneficiaza, transmite ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Numarul investitorilor pe piata de capital autohtona a continuat sa creasca si a ajuns la 191.743, la finalul primului trimestru din 2024, un nou maxim istoric, dupa nivelul de 178.545 consemnat la finalul anului trecut (+7,4%).

Totodata, capitalizarea pietei reglementate administrate de Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o crestere de 14,3% in primele cinci luni din acest an, de la 294,25 miliarde de lei la sfarsitul anului 2023 la aproape 336,3 miliarde de lei la finele lunii mai. Avansul a fost consemnat pe fondul aprecierii cotatiilor actiunilor listate, indicele principal BET inregistrand un randament de peste 14%, si al incheierii cu succes a unei oferte publice initiale (IPO), de aproximativ 700 de milioane de lei.

Astfel,  dupa ce a inregistrat cea mai mare IPO la nivel european in 2023, piata de capital autohtona a confirmat din nou potentialul ridicat de finantare a economiei romanesti, oferta din 2024 fiind, de asemenea, suprasubscrisa pe ambele transe – retail si institutional.

Subscrieri nete pozitive la nivelul OPCVM

Evolutii pozitive s-au inregistrat in acest an si pe segmentul organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM) autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Subscrierile nete pozitive pe acest segment au atins nivelul de 2,33 miliarde de lei la finele lunii mai. Mai mult, subscrierile nete pozitive pe OPCVM au inregistrat luna de luna cresteri, de la 322 milioane de lei in ianuarie la 574 milioane de lei in mai, in contextul inregistrarii unor subscrieri record la nivelul pietei de fonduri deschise si inchise, in anul 2024.

In ceea ce priveste structura portofoliilor OPCVM, aceasta este orientata cu precadere spre instrumentele financiare cu venit fix. Aproximativ 58% din subscrieri au fost, la sfarsitul lunii mai, in fonduri care investesc preponderent in instrumente cu venit fix, 23% in fonduri de actiuni (in crestere de la 15% la finele lunii martie), iar 19% in fonduri multi-active echilibrate si multi-active flexibile.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este preocupata in permanenta de imbunatatirea cadrului de reglementare a pietei de capital romanesti, avand in vedere ca aceasta poate reprezenta o alternativa relevanta de finantare pentru firmele autohtone fata de metodele traditionale.

Piata de capital are nevoie de cat mai multe masuri de dezvoltare si de interventie cat mai rapida prin mai multe proiecte legislative, care sa aduca beneficii concrete atat economiei Romaniei, cat si firmelor locale prin facilitarea accesului la finantare. Astfel, ASF vizeaza, printre altele, simplificarea procedurilor atragerii de capital de catre companii, cresterea posibilitatilor pentru autoritatile locale de a obtine finantare pe piata de capital, dar si protejarea investitorilor si crearea unui mecanism facil de investire.  

ASF deruleaza un amplu si riguros proces de implementare a obiectivelor evidentiate in Strategia nationala privind dezvoltarea pietei de capital din Romania pentru perioada 2023 – 2026, un pilon foarte important pentru dezvoltarea si consolidarea pietei de capital autohtone.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro.