1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Informatiile despre pensii ar ...

Informatiile despre pensii ar putea fi mai usor de obtinut

EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale vizeaza implementarea a doua instrumente cu scopul de a imbunatati prezentarea informatiilor legate de pensii, respectiv un sistem de urmarire a pensiilor si un tablou de bord al pensiilor, se arata in cel mai recent Raport de tendinte si riscuri pe pietele financiare, elaborat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Sistemul de urmarire a pensiilor isi propune sa sprijine cetatenii sa inteleaga la ce venituri se pot astepta la pensionare si sa constientizeze daca acestea le vor fi suficiente. In prezent, in 20 de state membre, cetatenii nu pot obtine intr-un mod accesibil o imagine de ansamblu asupra drepturilor lor, atunci cand se retrag din activitatea profesionala, din toate sursele posibile de pensie, transmite ASF.

Astfel, EIOPA prezinta, prin intermediul unei opinii tehnice prezentata Comisiei Europene, un set de principii, bune practici si recomandari, care au ca obiectiv facilitarea accesului digital al cetatenilor la informatiile personale privind pensiile. Avand in vedere faptul ca stabilirea unui astfel de sistem poate dura cativa ani, EIOPA a elaborat o foaie de parcurs, care contine patru etape, de la pregatire pana la lansare, inclusiv elementele conceptuale si practice de luat in considerare in fiecare faza. Statele membre sunt, de asemenea, incurajate sa se conecteze la Serviciul european de urmarire a pensiei pentru a oferi muncitorilor mobili in interiorul UE acces la drepturile de pensie acumulate pe parcursul carierei lor.

Scopul tabloului de bord al pensiilor este de a creste transparenta privind adecvarea sistemului de pensii, pentru a sprijini factorii de decizie la nivel national si UE sa ia decizii informate. EIOPA recomanda dezvoltarea unui tablou de bord vizual al pensiilor pentru a consolida monitorizarea evolutiei acestora in statele membre, prin prezentarea unui set complet de indicatori care permit efectuarea de analize si comparatii si care sunt, de asemenea, usor de inteles. Acesti indicatori trebuie sa fie completati cu informatii cheie privind contributia pensiilor ocupationale si personale.

Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 48/ 8.12.2021 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, ce poate fi accesat AICI .