1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

In 2018 se anticipeaza un ritm solid de angajare in sectorul asigurarilor

Pentru primul trimestru din anul 2018, in sectorul "Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri" se raporteaza un ritm bun de angajare, acesta inregistrand o Previziune Neta de Angajare solida, de +17%, potrivit celei mai recente editii a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

"Data fiind Previziunea Neta de Angajare de +17%, cei aflati in cautarea unui loc de munca in sectorul "Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri" se pot astepta la un climat favorabil", se arata in raport.Cu toate acestea, intentiile de angajare in acest domeniu sunt in usoara scadere fata de ultimul trimestru din 2017, cand Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier se situase la +24%. Astfel, "intentiile de angajare sunt insa cu 8 puncte procentuale mai slabe comparativ cu trimestrul final al anului 2017, insa se imbunatatesc cu 2 puncte procentuale fata de trim. I/2017", conform studiului.Angajatorii romani prognozeaza cel mai optimist ritm de angajare din ultimii noua ani

La nivel national, conform studiului, angajatorii romani sunt cei mai optimisti din regiunea EMEA in ceea ce priveste activitatea de angajare in intervalul ianuarie - martie 2018, alaturi de cei sloveni. Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier este de +17%, cea mai puternica raportata in tara noastra de la inceputul anului 2009 pana acum, imbunatatindu-se fata de intervalul ianuarie - martie 2017 cu 3 puncte procentuale.

Avand in vedere ca 22% dintre angajatori prognozeaza o crestere a numarului de angajati, doar 12% prevad scaderi de personal si 64% nu anticipeaza nicio modificare, perspectivele de angajare la inceput de 2018 sunt pozitive in toate regiunile si sectoarele de activitate si indiferent de dimensiunea organizatiei, facand exceptie doar micro-organizatiile, adica cele cu pana la zece angajati, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare negativa de -2%. Cele mai optimiste in ceea ce priveste activitatea de angajare din intervalul ianuarie -martie 2018 sunt organizatiile mari, cu peste 250 de angajati. Acestea raporteaza o Previziune Neta de Angajare de + 30%, cea mai puternica din istoria sondajului din Romania la aceasta categorie de organizatii.

La cota de optimism cea mai ridicata din cei aproape 10 ani de desfasurare a studiului in Romania se situeaza si angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare, care raporteaza pentru trim. I/2018 o Previziune Neta de Angajare de +39%. Perspectivele din sector se imbunatatesc atat fata de trimestrul IV/2017, fiind mai puternice cu 4 puncte procentuale, cat si fata de trimestrul I/2017, consolidandu-se cu 8 puncte procentuale. Angajatorii din sectorul Constructii sunt, la randul lor, mai optimisti decat in trecut, raportand cele mai puternice intentii de angajare din ultimii aproape sase ani. Previziunea Neta de Angajare de +21% este cu 6 puncte procentuale mai puternica decat in trim. IV/2017 si se imbunatateste cu 11 puncte procentuale fata de trimestrul I/2017. Cea mai ampla imbunatatire de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, se inregistreaza in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, insa Previziunea Neta de Angajare de +16% raportata in acest sector pentru trim. I/2018 este mai slaba decat cea din anul precedent cu 11 puncte procentuale, cel mai abrupt declin de la an la an din toate sectoarele de activitate analizate. In schimb, angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaz prognozeaza cea mai ampla imbunatatire de la an la an, de 14 puncte procentuale, raportand o Previziune Neta de Angajare +9%, una din cele mai optimiste pentru acest sector din istoria studiul in Romania.

Intentiile de angajare sunt favorabile si la nivelul celor opt regiuni ale tarii. Angajatorii din Nord-Vest sunt cei mai optimisti din Romania, unul din trei intentionand sa angajeze in decursul trimestrului I/2018 si doar 6% prognozand o scadere de personal, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare de +33%, cea mai puternica raportata in regiune de aproape zece ani (din trim. III/2008). Cei mai putin optimisti sunt angajatorii din regiunea Sud-Vest, insa Previziunea Neta de Angajare de +6% este totusi mai puternica decat in trim. IV/2017 si decat in trim. I/ 2017, imbunatatindu-se cu 2, respectiv 9 puncte procentuale. Cele mai semnificative imbunatatiri de la trimestru la trimestru si de la an la an, de 17 puncte procentuale, se raporteaza in regiunea Nord-Vest, urmata de regiunea Nord-Est, in care Previziunea Neta de Angajare se consolideaza fata de trimestrele IV/2017 si I/2017 cu 13, respectiv 10 puncte procentuale.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este realizat pe o baya care cuprinde aproape 59.000 de angajatori din 43 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 18 octombrie - 31 octombrie 2017 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.