1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Impactul falimentului CARPATICA asupra FGA va fi de 624 milioane de lei

"Potrivit tuturor evaluarilor ASF, piata asigurarilor poate absorbi implicatiile iesirii CARPATICA Asig din industrie fara afectarea stabilitatii si a functionalitatii sistemului", a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiara intr-un comunicat in care explica si detaliile deciziei legate de CARPATICA Asig.

Pe baza calculelor ASF, Fondul de Garantare a Asiguratilor va suporta, in urma pronuntarii falimentului CARPATICA Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

Politele de asigurare emise de CARPATICA Asig raman in vigoare pana la data expirarii. Societatea avea la data de 30 iunie 2016 un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA.

Consiliul ASF a hotarat, in sedinta din 27 iulie 2016, retragerea autorizatiei de functionare a societatii CARPATICA Asig, pe baza unui set de rapoarte care au evidentiat starea de insolventa a acesteia, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii 503/2004 (republicata) si a Legii 85/2014.

Hotararea ASF de retragere a autorizatiei CARPATICA Asig a avut la baza concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 intocmit de firma MAZARS, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de DELOITTE, precum si cu Raportul de indeplinire de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a mandatului de administrator temporar.

"Toate acestea evidentiaza deteriorarea accentuata a indicatorilor financiari ai societatii, conform situatiilor inregistrate la 31 decembrie 2015, si respectiv la 30 iunie 2016", a explicat ASF.

Astfel, la 31 decembrie 2015, CARPATICA Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei, cu un necesar de capital corespunzator de 690,4 mil. lei (conform cerintelor regimului Solvabilitate I), un coeficient de lichiditate de 0,31 si o marja de solvabilitate de minus 612,9 milioane de lei

In ceea ce priveste situatia financiara la 30 iunie 2016, aceasta s-a mentinut in teritoriul negativ, CARPATICA Asig inregistrand capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 si o marja de solvabilitate de minus 615 milioane de lei.

Potrivit cerintelor regimului Solvabilitate II, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, necesarul de capital minim (MCR) este de 101,2 milioane de lei, iar necesarul de capital de solvabilitate (SCR) se ridica la 285 milioane de lei, rezultand o nevoie totala de aport de capital in suma de circa 900 de milioane de lei.

"In aceste conditii, analizand raportul de evaluare Deloitte, datele privind situatia societatii, precum si evaluarile efectuate in cadrul Planului de rezolutie elaborat de ASF, Consiliul a constatat ca niciunul dintre cele trei instrumente de rezolutie prevazute de Legea nr.246/2015 nu este aplicabil in cazul CARPATICA Asig prin prisma obiectivului de minimizare a impactului asupra fondurilor de protectie, singura solutie viabila fiind declansarea procedurii de insolventa", a mai precizat ASF.

Conform deciziei ASF, societatea are obligatia ca in termen de 30 de zile de la publicarea documentului in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari, conform art. 23, alin.1 din Legea nr. 503/2004 republicata.

Totodata, mandatul FGA de administrator temporar al CARPATICA Asig va fi prelungit in vederea indeplinirii acestei obligatii de catre societate.

Numarul dosarelor de dauna deschise pana la data de 31 mai 2016 se ridica la 26.520.
De asemenea, asiguratorul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a acestora.

Conform legislatiei in vigoare, creditorii de asigurari ai unui asigurator in faliment pot fi despagubiti de catre FGA in limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat.