1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Pensia medie lunara in crestere cu 12,6%, in primul trimestru din 2023

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas - platite de casele de pensii ) a fost de 2101 lei, in cretere cu 12,6% faa de trimestrul precedent.,potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 2.003 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,8% (comparativ cu 49% in trimestrul precedent).

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numarul mediu de pensionari a scazut cu 41.000 persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 18.000 persoane.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,3% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,9%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial au reprezentat 2,2%.

Potrivit INS, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti si judeul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariai in judetul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariati in judeul Vaslui.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala)3 , in trimestrul I 2023, a fost de 1149,9 mii persoane, din care:

- 1029,5 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 22,4% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;

- 114,5 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 64,8% din totalul acestora;

- 5,9 mii persoane din sistemul militar, reprezentand 3,0% din totalul acestei categorii.

Pensia reala exprima contravaloarea marfurilor si serviciilor care pot fi cumparate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominala neta intr-o anumita perioada de timp, comparativ cu alta perioada, avand in vedere evolutia preturilor de consum si a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determina luand in calcul sumele corespunzatoare pentru pensiile platite pensionarilor de asigurari sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI.

Pensia medie lunara reprezinta dreptul banesc stabilit prin decizia de pensie; se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in trimestrul de referinta la numarul mediu lunar al acestora impartit cu 3 (luni).