1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INS: Pensia medie lunara a ajuns ...

INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut

Numarul mediu de pensionari a fost de 4,996 milioane de persoane, in trimestrul III din 2022, in scadere cu 7.000 de persoane fata de trimestrul anterior, in timp ce pensia medie lunara a crescut cu 0,3%, pana la valoarea de 1.856 de lei, raportat la perioada de referinta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In trimestrul III, numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,603 milioane persoane, in scadere cu 1.000 de persoane fata de trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent numarul mediu de pensionari a scazut cu 77 mii persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 49 mii personae. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 10,9% , respectiv cu 10,7%.

Potrivit INS, in trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul II 2022, numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 7 mii persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in scadere cu o mie personae. Astfel, pensia medie lunara i pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut faa de trimestrul precedent, cu 0,3% i respectiv cu 0,1%.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Datele INS, arata ca pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,2% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,7%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judeul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariai in judetul Teleorman, 14 la 10 in judeul Vaslui. Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 950 de lei (1409 lei in judetul Botoani, 1419 lei in judeul Giurgiu, 1426 lei in judeul Vrancea fata de 2359 lei in judeul Hunedoara, 2251 lei in Municipiul Bucuresti i 2085 lei in judeul Braov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul III 2022, a fost de 1153,4 mii persoane, din care:

- 1025,1 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 22,3% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;

- 122,1 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 64,5% din totalul acestora;

- 6,2 mii persoane din sistemul militar, reprezentand 3,2% din totalul acestei categorii.

Pensia reala exprima contravaloarea marfurilor si serviciilor care pot fi cumparate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominala neta intro anumita perioada de timp, comparativ cu alta perioada, avand in vedere evolutia preturilor de consum si a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determina luand in calcul sumele corespunzatoare pentru pensiile platite pensionarilor de asigurari sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI. Pensia medie lunara reprezinta dreptul banesc stabilit prin decizia de pensie; se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in trimestrul de referinta la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 3 (luni).