1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Investitiile nete in economie au insumat 118,5 miliarde lei in primele 10 luni din 2023, in crestere cu 14,4%

Investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 118,5 miliarde de lei in perioada ianuarie - octombrie a acestui an, in crestere cu 14,4%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). 

Cresterea investitiilor a fost inregistrata la toate elementele de structura: alte cheltuieli cu 28,6%, lucrari de constructii noi cu 14% si la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 11,5%.

Cele mai multe investitii au fost realizate in lucrari de constructii noi, cu un total de 74,2 miliarde de lei in primele zece luni. O suma de 34,7 miliarde de lei a fost directionata catre utilaje si mijloace de transport, iar 9,6 miliarde catre alte cheltuieli.

In trimestrul III 2023, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 48,8 miliarde de lei, in crestere cu 16,6%, comparativ cu trimestrul III 2022. Cresterea a fost evidentiata la toate elementele de structura: alte cheltuieli cu 35,9%, lucrari de constructii noi cu 19,2% si la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7,4%.

Potrivit INS, investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de la populatie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).