1asig.ro
1asig.ro
Ghid pentru turisti UNSAR - ANAT: ...

Ghid pentru turisti UNSAR - ANAT: Cum iti poti asigura o vacanta linistita?

5 min. / 1.540 cuvinte
Redeschiderea granitelor pentru turisti si relaxarea masurilor de calatorie in mai multe tari presupun, totodata, riscuri specifice la care pot fi expusi turistii, precum interventii medicale, anularea calatoriilor, pierderea bagajelor sau a documentelor si multe altele. Pentru a veni in sprijinul celor care au in plan o calatorie, UNSAR a lansat, impreuna cu ANAT - Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania, un Ghid cu informatii utile despre cum iti poti asigura o vacanta linistita.

PROMO


Indiferent de frecventa calatoriilor, o asigurare poate reduce riscul pierderilor financiare, in cazul in care lucrurile nu merg conform planului. Spre exemplu, in 2020, chiar si in contextul pandemiei de COVID-19, companiile de asigurare Membre UNSAR au platit despagubiri de peste 24,5 milioane lei, din care 22,6 milioane lei pentru cheltuieli medicale, iar restul pentru acoperirea unor riscuri precum anularea calatoriei (storno), problemele cu bagajele, raspunderea civila, pierderea documentelor, intreruperea calatoriei etc.

Comparativ, in 2019 au fost achitate daune de aproximativ 32 milioane lei, dintre care peste 29,7 milioane lei pentru cheltuieli medicale. Astfel, chiar si in conditiile in care numarul politelor incheiate de romani s-a redus in 2020 fata de 2019 (de la 485.210 polite in 2019, la 370.428 in 2020, conform ASF), iar valoarea totala a primelor brute subscrise s-a injumatatit, impactul riscurilor asupra turistilor s-a mentinut aproape constant.

"Aceste cifre ne arata cat de important este ca turistii sa incheie o asigurare medicala de calatorie care sa poata absorbi anumite cheltuieli neplanificate. Fie ca este vorba de un zbor pierdut, de o problema medicala grava in strainatate sau pe teritoriul Romaniei sau de ivirea unei situatii imprevizibile care ne impiedica sa plecam in vacanta, asigurarea de calatorie poate reprezenta o plasa de siguranta pentru turisti. In acelasi timp, le recomandam tuturor sa se informeze din surse sigure inainte de incheierea unei polite de asigurare - demersul comun al UNSAR si ANAT reprezentand inca un pas inainte in ceea ce priveste educatia financiara", a declarat Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR.

"Societatile de asigurare reprezinta in mod traditional partenerii agentiilor de turism si, fireste, ai turistilor. Daca agentia de turism asigura consultanta si buna derulare a pachetelor turistice, asigurarile acopera incidente neprevazute care se pot intampla oricand, atat in timpul vacantelor, cat si inainte de plecarea turistului. Ne bucura sa constatam ca turistii au inteles importanta asigurarilor, in cele mai multe cazuri nemaifiind nevoiti sa le recomandam incheierea unor astfel de polite, asa cum procedam in trecut. In plus, agentiile de turism au insa un mare atu, despre care inca putini clienti stiu: toate pachetele de servicii de calatorie oferite sunt garantate impotriva insolventei - adica toti banii achitati in avans sunt asigurati", a declarat Dumitru LUCA, Presedinte, ANAT.

Exista mai multe tipuri de asigurari de calatorie disponibile, de la polite de baza care acopera cheltuielile medicale pentru asistenta medicala, consultatii si tratamente medicale, interventii in caz de urgenta, pana la polite mai complexe care pot acoperi asigurarea documentelor, bagajelor, sporturi de agrement, rambursarea contravalorii pachetelor turistice in cazul anularii calatoriei etc.

De asemenea, pot fi acoperite si cheltuielile medicale si de repatriere aferente imbolnavirii cu COVID-19, conform conditiilor speciale agreate la nivelul fiecarei societati de asigurare.

Pentru mai multe detalii legate de asigurarile medicale pentru calatorii, accesati AICI Ghidul informativ dedicat!

2.663 accesari