1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Fondurile de pensii au recuperat ...

Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vara. Cat este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanti

Toate cele sapte fonduri de pensii administrate privat au inregistrat o rata de rentabilitate in scadere, in primele noua luni ale anului 2022, insa al treilea trimestru a consemnat o revenire substantiala la nivelul activului mediu per participant, arata datele agregate in Raportul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind evolutia sistemului de pensii private in primele 9 luni ale anului.

La finalul lunii septembrie 2022, activul mediu al unui participant se situa la 11.362 de lei, in scadere fata de luna martie 2022 si fata de luna decembrie 2021, insa in crestere fata de luna iunie 2022, evolutie care evidentiaza o tendinta de revenire manifestata in al treilea trimestru al anului. Pe ansamblul primelor noua luni din acest an, se inregistreaza o scadere a activului mediu per participant de la 11.434 de lei, cat era la finalul lui decembrie 2021, insa o crestere de la doar 11.235, cat a fost la finalul lunii iunie 2022. Maximul primelor noua luni, 11.537 de lei per participant, a fost inregistrat la finalul primului trimestru, cand efectele razboiului din Ucraina nu devenisera inca foarte vizibile.

In acelasi timp, contributia medie per participant a ajuns la 235 de lei, la finalul lunii septembrie 2022, cu 15% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. In primele noua luni ale acestui an, 18.00 de participanti si beneficiari au incasat activul, plati in valoare totala de 297 de milioane de lei. Aproape 70% dintre participanti si beneficiari au optat pentru plata unica, restul alegand plata esalonata.

Activele totale sunt in crestere, ajutate de avansul contributiilor. Cauzele care au provocat scaderile activului net personal, in analiza ASF

Activele totale ale sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) au crescut, in primele noua luni ale acestui an, cu 2% fata de perioada similara anului trecut, la 88,71 de miliarde de lei, pe fondul cresterii substantiale a contributiilor, iar numarul participantilor a depasit 7,9 milioane.

Raportul ASF trateaza intr-un capitol dedicat si evolutia randamentelor si, implicit, a activului. Potrivit sursei citate, principala cauza a scaderilor din primavara-vara este reducerea preturilor titlurilor de stat in portofoliu, in contextul cresterii dobanzilor. Inflatia este principalul risc care persista in continuare.

"Riscurile actuale pe pietele internationale de capital sunt determinate de o inflatie persistenta, de o crestere continua a ratei dobanzii si de o potentiala stagflatie care vor adauga presiuni suplimentare pentru preturile activelor", au spus specialistii.

Raport ASF asupra sistemului de pensii private

Analistii ASF explica si scaderile la nivelul Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), indicator care reda practic performanta investitionala a fiecarui fond, fiind calculat ca raport intre valoarea activului net a unui fond si numarul de unitati de fond.

In prezent, valorile unitatilor de fond inregistreaza scaderi, insa nu de aceeasi amplitudine precum cea consemnata la izbucnirea pandemiei COVID-19. Cresterea generalizata a ratelor dobanzilor a determinat scaderi ale preturilor titlurilor de stat aflate in portofoliile fondurilor de pensii private, ceea ce a condus implicit la scaderea valorilor unitare ale activelor nete...Ratele de dobanda au inregistrat cresteri majore in primele luni anului 2022, determinate fiind de intensificarea presiunilor inflationiste, dar si de razboiul din Ucraina si repercusiunile acestuia (persistenta primei de risc suveran la un nivel ridicat pentru Romania). Tinand cont de procentul semnificativ al obligatiunilor in portofoliile fondurilor de pensii, in special titluri de stat, se evidentiaza o scadere a valorii activelor in trimestrul III 2022 (in luna septembrie 2022 activele au scazut cu 0,5% comparativ cu finalul anului 2021), se arata in Raportul ASF asupra sistemului de pensii private.

Documentul mai arata ca randamentele pentru obligatiunile emise de statul roman se mentine ridicat, ceea ce arata ca perioada de incertitudini va continua. "Randamentele obligatiunilor de stat din Romania au inregistrat cresteri semnificative pentru toate maturitatile (6M - 10Y) la finalul lunii septembrie 2022 fata de 30 septembrie 2021. Curba randamentelor pentru titlurile de stat se mentine ascendenta, ceea ce indica o crestere a riscului de credit.", arata Raportul.

Toate datele si explicatiile privind evolutia sistemului de pensii private in primele noua luni din 2022, in ultimul Raport ASF privind piata pensiilor private