Investitiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat intr-un procent de 91% in active romanesti, majoritatea fiind denominate in lei. O mare parte a instrumentelor romanesti sunt reprezentate de titluri de stat sau actiuni listate la BVB, potrivit ultimul, scrie Studii Financiare.
"Este o evolutie care confirma trendul inceput inca din luna ianuarie, cand fondurile deja recuperau substantial din pierderile inregistrate pe ansamblul anului 2022. Cresterea activelor vine atat din contributiile mai mari platite de salariatii din Romania cat si din rezultatele investitionale obtinute de administratori. Desi nu au reusit sa acopere inflatia, lucru care ar fi fost foarte dificil in conditiile in care cresterea preturilor a fost una record in ultimul an si jumatate, administratorii au recuperat mult din decalaje. Cresterile vin in primul rand din revenirea cotatiilor pentru titlurile de stat ale Romanie, pe fondul scaderii inflatiei, in conditiile in care, conform Raportului citat mai sus, la 31 mai 2023, aproape 65% din activele fondurilor erau plasate in obligatiuni suverane. O contributie importanta au avut si cresterile de pe Bursa de Valori Bucuresti, unde administratorii au plasat in jur de 20% din activele administrate", spun specialistii.
Conform calculelor Studii Financiare bazate pe datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara saptamanal, randamentul mediu obtinut de administratori in perioada 31 mai 2022-31 mai 2023 a depasit 8%, in conditiile in care inflatia din acelasi interval a fost de aproximativ 10,5%. Calculele noastre se bazeaza pe evolutia Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), cel mai important indicator din perspectiva participantului la sistemul de pensii administrate privat, in conditiile in care modificarile acestuia arata performanta "curata" a administratorilor de fonduri, iar prin inmultirea VUAN cu numarul de unitati de fond pe care le detine, fiecare participant poate afla oricand la ce valoare a ajuns activul sau.