1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Fii #treazlavolan pe timp de ...

Fii #treazlavolan pe timp de ploaie si in caz de furtuna

Intre codurile galbene si portocalii de precipitatii si avertizarile de descarcari electrice, este clar ca vara si-a intrat in drepturi, aducand noi provocari pentru soferi. Comunitatea #treazlavolan transmite, zilele acestea, unele din cele mai importante sfaturi de care conducatorii auto trebuie sa tina cont pentru a fi in siguranta in astfel de conditii meteo.

De exemplu, pe timp de ploaie, vizibilitatea scade semnificativ (mai ales in conditii de averse), iar distanta necesara pentru franare poate creste de pana la 2 ori. Sunt doar doua aspecte de care trebuie sa tii cont, ca sofer. Cele mai importante recomandari de siguranta pe o astfel de vreme includ:
1. Evita sa franezi sau sa accelerezi brusc.
2. Pastreaza distanta fata de masina din fata.
3. Condu cu viteza adaptata la conditiile de trafic.
4. Foloseste luminile de intalnire chiar si pe timpul zilei.
5. Evita sa treci prin acumulari de apa - pot ascunde gropi.
6. Fii mereu atent la pericolul de acvaplanare.
7. Ai grija ca stergatoarele si climatizarea sa functioneze bine. Mentine curatate parbrizul, luneta, geamurile laterale, oglinzile, pentru vizibilitate maxima.
8. Tine ambele maini pe volan si pastreaza atentia la drum.

O alta provocare specifica verii este reprezentata de furtunile cu descarcari electrice care, in anumite conditii, pot reprezenta un real pericol. Recomandarile in astfel de conditii meteo includ:
1. Evita sa conduci pe timp de furtuna - daca ai aceasta posibilitate.
2. Redu viteza, condu cu atentie, mentine distanta fata de masina din fata. Nu uita de toate recomandarile de siguranta pe ploaie.
3. In conditii dificile (ploaie torentiala, descarcari electrice puternice/ aproape de sol), incearca sa tragi pe dreapta in siguranta (sau sa cauti adapost in interiorul unei cladiri).
4. Daca nu poti gasi adapost in interiorul unei cladiri, este mai sigur sa ramai in masina si sa astepti sa treaca furtuna. 

In timp ce astepti in masina:
a) nu atinge elementele de metal sau conductoare de electricitate (radio, incarcatoare de telefon, sistemele GPS mobile, manerele usilor, volanul)
b) opreste motorul. Stai cu mainile in poala 
c) nu parca langa copaci, stalpi de utilitati sau alte obiecte care pot "atrage" fulgere sau pot cadea pe masina

Mai multe recomandari - inclusiv detalii despre pericolul acvaplanarii si cum poate fi evitat, dar si cum poate fi crescuta vizibilitatea pe timp de ploaie sau ce sfaturi trebuie sa urmeze pietonii in astfel de conditii meteo - sunt disponibile, sub forma de infografice, pe pagina de Facebook #treazlavolan.

Editia a VI-a a campaniei FII TREAZ LA VOLAN! incepe in iulie 2021

Romania continua sa ocupe prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2020, cu 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, nivel fiind totusi in scadere fata de 2019, cand a fost de 96 de morti, dar este cu mult peste media UE care a fost de 42 de decese la un milion de locuitori, arata datele publicate de Comisia Europeana. De asemenea, accidentele auto se numara printre principalele riscuri care ii preocupa pe romani (alaturi de incendii si imbolnavire), arata Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020.

In acest context, cresterea sigurantei rutiere trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Un exemplu este campania nationala de siguranta si de preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, organizata in fiecare an, incepand din 2016, de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul celor mai importante asociatii si companii de asigurari si de brokeraj si din domenii conexe.

Editia a VI-a a proiectului se va desfasura, in acest an, in perioada iulie - septembrie 2021 si va avea ca tema principala obiceiurile periculoase din trafic, in special acele gesturi care par `mici', dar care pot creste semnificativ riscul de accident rutier, precum nesemnalizarea, oprirea masinii in locuri nepermise, folosirea necorespunzatoare a luminilor, depasirea vitezei legale sau recomandate si nu numai.