1asig.ro
1asig.ro
Clarificari: Ce pasi trebuie sa ...

Clarificari: Ce pasi trebuie sa urmeze clientii CITY Insurance pentru a denunta asigurarile in vigoare

5 min. / 1.540 cuvinte

Detinatorii unei polite de asigurare emisa de Societatea de Asigurare Reasigurare CITY Insurance sunt protejati prin lege in urma retragerii autorizatiei de functionare si constatarea starii de insolventa a acestei societatii. Acestia pot denunta polita deja emisa si pot incheia una noua la o alta companie autorizata.

PROMO


In acest sens, FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor a transmis cateva clarificari referitoare la procedura de denuntare a contractelor de asigurare incheiate la SAR CITY Insurance:

Contractele de asigurare incheiate cu Societatea CITY Insurance raman valabile pana la expirare, daca nu intervine una dintre urmatoarele situatii:

  • titularul politei denunta contractul de asigurare
  • se implineste termenul legal de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, conform Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor.
  • lichidatorul judiciar numit de instanta odata cu deschiderea in instanta a procedurii falimentului denunta politele de asigurare, cu informarea prealabila a asiguratului.

Atentie: Pot fi denuntate doar politele pentru care nu sunt inregistrate daune, in perioada anterioara datei denuntarii.

„In termen de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, politele de asigurare incheiate de societatea de asigurare/reasigurare inceteaza de drept; in aceleasi conditii, se vor denunta si contractele de reasigurare”, scrie in OUG.

In privinta incheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurator, acest proces ar trebui derulat in paralel cu actiunea de denuntare a politei de asigurare incheiate la asiguratorul aflat in insolventa/faliment, spun oficialii FGA.

Pasi de facut pentru denuntarea politelor:

1. Completati Cererea de denuntare a contractelor de asigurare. Documentul este disponibil pe site-ul SAR CITY Insurance SA, respectiv: www.CITYinsurance.ro

2. Transmiteti cererea de denuntare la SAR CITY Insurance SA, pe adresa de E-mail dedicata: denuntare@CITYinsurance.ro.

3. Transmiteti la FGA o Cerere de plata - Anexa 9-Cerere de plata privind acordarea restituirii de prima (disponibila pe www.fgaromania.ro) , pe adresa de E-mail: cerere.plata@fgaromania.ro, insotita de urmatoarele documente:
- Imputernicire / Procura, daca este cazul;
- Copie act identitate;
- Copie polita de asigurare;
- Copie dovada platii primelor de asigurare, in cazul platii primelor in rate; 
- Dovada denuntarii contractului de asigurare inregistrata / transmisa la asigurator;

FGA va inregistra cererile de plata si le va analiza in ordinea primirii si inregistrarii.

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor a anuntat luni, 20 septembrie, ca poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna din partea posibililor creditori ai CITY Insurance, insa cererile de plata se vor putea depune doar dupa ce se publica in Monitorul Oficial decizia retragerii autorizatiei de functionare a asiguratorului. Gasiti procedura AICI!

Tinand cont de situatia pandemica existenta, FGA face apel catre potentialii creditori de asigurare sa depuna solicitarile Online, sau prin intermediul unui serviciu postal.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis respingerea planului de finantare pe termen scurt si a planului de redresare, retragerea autorizatiei de functionare, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance - cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20% per total industrie si de 45% pe segmentul RCA.

Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance a inregistrat, in 2020, un volum al primelor brute subscrise de 2,3 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decat in 2019, si un volum de plata al despagubirilor de 1,4 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.

La sfarsitul lunii decembrie 2020, portofoliul CITY Insurance era alcatuit din 3.246.562 polite de asigurare. Acesta include polite pentru 191.481 locuinte, 207.335 persoane asigurate pentru riscul de accidente, 2.724.372 de autovehicule.

Asiguratii si pagubitii CITY Insurance vor primi pana la 500.000 lei/creanta

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 22 septembrie 2021, Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, ca urmare a insolventei companiei de asigurari CITY Insurance. Urgenta demersului este justificata de modificarea termenului in care Fondul de Garantare a Asiguratilor este indreptatit sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari, o masura de protectie a acestora in cazul insolventei unui asigurator, spune Ministerul Finantelor.

Astfel, se modifica definitia plafonului de garantare cu referire expresa la nivelul maxim al garantarii pentru o creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract, nu pe un creditor de asigurare. Modificarea este necesara pentru a se asigura o protectie reala a creditorilor de asigurari, care au calitatea de contractant in mai multe contracte de asigurare. De asemenea, se majoreaza plafonul maxim de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei, pentru o creanta de asigurare.

Totodata, Fondul va avea dreptul sa efectueze plati aferente despagubirilor/indemnizatiilor cuvenite creditorilor de asigurari in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara de retragere a autorizatiei de functionare si de constatare a starii de insolventa a asiguratorului.

De asemenea, Fondul are si competenta de a deschide dosare de dauna, la solicitarea petentilor, in cazul daunelor avizate la asiguratori inainte de data retragerii autorizatiei de functionare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de dauna, precum si de a efectua constatari suplimentare pentru dosarele deja deschise de asiguratori. Astfel, vor fi protejati creditorii de asigurari aflati in situatiile de mai sus.

Alte dispozitii se refera la:
- stabilirea cuantumului daunelor morale cu respectarea principiului echitatii si prin raportare la consecintele negative suferite in plan fizic si psihic;
- reglementarea expresa a faptului ca executarea silita pentru titlurile executorii obtinute impotriva asiguratorului nu poate fi demarata impotriva Fondului;
- modificarea caii de atac a deciziilor Fondului de respingere a platii sumelor solicitate, in sensul ca aceste decizii pot fi contestate la instantele civile de la sediul Fondului, spre deosebire de prevederile actuale care stabilesc posibilitatea de contestare la Curtea de Apel Bucuresti. In consecinta, taxa de timbru de 200 lei va fi aplicata si in cazul contestatiilor introduse la instantele judecatoresti in temeiul Legii nr.213/2015;
- introducerea posibilitatii Fondului de a se indrepta in mod direct impotriva persoanelor care au incasat necuvenit sume de la Fond;
- reglementarea expresa a dreptului Fondului de a avea puncte de lucru;
- reglementarea competentei A.S.F. de numire a Fondului ca administrator interimar al unui asigurator pentru care se dispune masura retragerii autorizatiei de functionare si se constata indiciile existentei starii de insolventa, precum si reglementarea atributiilor acestuia;
- reglementarea posibilitatii Fondului de a-si constitui conturi in valuta, precum si de a-si investi resursele financiare si in instrumente financiare si alte plasamente in valuta;
- reglementarea competentei A.S.F. de a stabili un plafon maxim al platilor efectuate de Fond prin intermediul postei, in scopul diminuarii costurilor generate de comisioanele aferente unor astfel de servicii de plata, in contextul in care exista o diferenta semnificativa intre comisioanele practicate de posta si cele ale institutiilor de credit;
- reglementarea competentei comisiei speciale de a suspenda solutionarea cererii de plata, in situatia expres reglementata in care petentul solicita prelungirea termenului de furnizare a documentatiei solicitate de Fond, care include acte emise de alte entitati private sau publice.

Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor si pentru modificarea altor acte normative a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TIMELINE: Istoria CITY Insurance in 23 de ani de activitate
FGA are resurse suficiente pentru a incepe platile catre pagubitii CITY Insurance si are toate parghiile legale pentru a-si suplimenta necesarul de lichiditate

9.088 accesari